Ο κύριος λόγος είναι η μείωση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική
Οι λάτρεις της σοκολάτας πήραν άσχημα νέα αυτή την εβδομάδα: Ακριβαίνει...
η σοκολάτα και δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα τους, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το κόστος των κόκκων κακάο χονδρικής έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και οι παραγωγοί στοιχηματίζουν ότι οι τιμές για αυτό το κρίσιμο συστατικό σοκολάτας θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του 2024.
Ο κύριος λόγος είναι η μείωση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής κόκκων κακάο. Οι καταρρακτώδεις βροχές και ένα παράσιτο που επηρεάζει τα κακάο έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, προκαλώντας ανησυχίες για τις προμήθειες.
Η επεξεργασία κόκκων κακάο (μια κρίσιμη δραστηριότητα για την παραγωγή σοκολάτας) έχει επίσης μειωθεί παγκοσμίως, υποδηλώνοντας ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκείς όγκους πρώτης ύλης, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, διευθυντή της Ghana Cocoa Marketing Company UK. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στελέχη από μια σειρά μεγάλων σοκολατοποιιών, όπως η Lindt & Spruengli AG και η Hershey Co., να εκδώσουν προειδοποίηση τις προάλλες ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, παρόλο που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα..
"Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια τεταμένη κατάσταση. Θα μπορούσαμε να δούμε τους κατασκευαστές σοκολάτας να εισάγουν μπάρες με μικρότερα μεγέθη και πιθανώς με υψηλότερες τιμές", λέει ο Paul Joules, αναλυτής της Rabobank. Η συγκομιδή κόκκων κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αναμένεται να είναι κατά ένα πέμπτο μικρότερη φέτος από πέρυσι, και οι αρχές της χώρας ανέστειλαν τις συμβάσεις πώλησης που υποχρεώνουν τους αγρότες να παραδίδουν τα σιτηρά κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον.
Στην Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο στον κόσμο, η παραγωγή θα πέσει κάτω από τον πολυετή μέσο όρο. Αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει την τρίτη συνεχή χρονιά κατά την οποία ο κόσμος θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε κόκκους κακάο και υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να επαναληφθεί το επόμενο έτος, λέει ο Paul Joules. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να επηρεάσει περαιτέρω την παραγωγή, ακριβώς τη στιγμή που οι αγρότες πολεμούν έναν ιό που πλήττει τα κακάο τους. Παρόλο που η πανδημία οδήγησε σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σοκολάτας και συσσώρευση αποθεμάτων σε κόκκους κακάο, η ανάκαμψη στην κατανάλωση και τα δύο χρόνια ελλείψεων προμηθειών έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα.
Για ορισμένες εταιρείες, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών χονδρικής μπορεί να γίνουν αισθητές μόνο τώρα, χάρη σε προηγούμενες δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου που τους επέτρεψαν να αποφύγουν σημαντικές αυξήσεις τιμών.«Για τους περισσότερους παίκτες, ο αντίκτυπος των σημαντικών αυξήσεων στις προθεσμιακές τιμές κακάο θα γίνει αισθητός μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε πρόσφατα ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι παραγωγοί αισθάνονται πρόσθετη πίεση από την πλευρά του κόστους «πιθανότατα θα νιώσουν την ανάγκη να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους».
Ο κύριος λόγος είναι η μείωση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής κόκκων κακάο. Οι καταρρακτώδεις βροχές και ένα παράσιτο που επηρεάζει τα κακάο έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, προκαλώντας ανησυχίες για τις προμήθειες.
Η επεξεργασία κόκκων κακάο (μια κρίσιμη δραστηριότητα για την παραγωγή σοκολάτας) έχει επίσης μειωθεί παγκοσμίως, υποδηλώνοντας ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκείς όγκους πρώτης ύλης, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, διευθυντή της Ghana Cocoa Marketing Company UK. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στελέχη από μια σειρά μεγάλων σοκολατοποιιών, όπως η Lindt & Spruengli AG και η Hershey Co., να εκδώσουν προειδοποίηση τις προάλλες ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, παρόλο που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα..
"Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια τεταμένη κατάσταση. Θα μπορούσαμε να δούμε τους κατασκευαστές σοκολάτας να εισάγουν μπάρες με μικρότερα μεγέθη και πιθανώς με υψηλότερες τιμές", λέει ο Paul Joules, αναλυτής της Rabobank. Η συγκομιδή κόκκων κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αναμένεται να είναι κατά ένα πέμπτο μικρότερη φέτος από πέρυσι, και οι αρχές της χώρας ανέστειλαν τις συμβάσεις πώλησης που υποχρεώνουν τους αγρότες να παραδίδουν τα σιτηρά κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον.
Στην Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο στον κόσμο, η παραγωγή θα πέσει κάτω από τον πολυετή μέσο όρο. Αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει την τρίτη συνεχή χρονιά κατά την οποία ο κόσμος θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε κόκκους κακάο και υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να επαναληφθεί το επόμενο έτος, λέει ο Paul Joules. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να επηρεάσει περαιτέρω την παραγωγή, ακριβώς τη στιγμή που οι αγρότες πολεμούν έναν ιό που πλήττει τα κακάο τους. Παρόλο που η πανδημία οδήγησε σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σοκολάτας και συσσώρευση αποθεμάτων σε κόκκους κακάο, η ανάκαμψη στην κατανάλωση και τα δύο χρόνια ελλείψεων προμηθειών έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα.
Για ορισμένες εταιρείες, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών χονδρικής μπορεί να γίνουν αισθητές μόνο τώρα, χάρη σε προηγούμενες δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου που τους επέτρεψαν να αποφύγουν σημαντικές αυξήσεις τιμών.«Για τους περισσότερους παίκτες, ο αντίκτυπος των σημαντικών αυξήσεων στις προθεσμιακές τιμές κακάο θα γίνει αισθητός μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε πρόσφατα ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι παραγωγοί αισθάνονται πρόσθετη πίεση από την πλευρά του κόστους «πιθανότατα θα νιώσουν την ανάγκη να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους».