Η δυσκοιλιότητα συμβαίνει όταν έχετε σπάνιες κινήσεις του εντέρου ή δυσκολία στην κένωση. Τυπικά, ένα άτομο...
Εκτός από ιατρικές καταστάσεις, ακολουθούν τρεις συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα:
Αφυδάτωση
Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι σημαντική για να βοηθήσει τις φυτικές ίνες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στο πεπτικό μας σύστημα και η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, λέει στο eatthis.com, η κλινική διατροφολόγος, Wan Na Chun, MPH, RD, CPT.
Έλλειψη άσκησης
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή η καθιστική ζωή, μπορεί να επιβραδύνουν το πεπτικό σύστημα και να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα. Από την άλλη πλευρά, η τακτική άσκηση βοηθά στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου.
Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετική, αλλά φροντίστε να μασάτε την τροφή αργά και να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, σημειώνει στο eatthis.com, η Jennifer Wilfong, MA, RD, CSP, LD, FAND.
Τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα
Πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ή εκείνων που έχουν αφυδατωτική δράση. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε υγρά δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε υποστήριξη. Αποδεικνύεται επίσης, ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την αργή πέψη σας.
Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας είναι συχνά πλούσιο σε λιπαρά, δεν περιέχει φυτικές ίνες και μπορεί να είναι καρυκευμένο με αλάτι. “Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας συνδέεται με δυσκοιλιότητα. Τα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας δεν έχουν φυτικές ίνες. Το κόκκινο κρέας έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι αφήνοντας λιγότερο χώρο για φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως”, λέει στο eatthis.com, η διαιτολόγος Lindsay Ducharme RD, CSR, LDN.
Λωτοί
Οι λωτοί μπορεί να είναι νόστιμα και θρεπτικά φρούτα, αλλά προκαλούν δυσκοιλιότητα. Μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να προάγουν τη δυσκοιλιότητα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε τανίνες. Περιορίστε την πρόσληψη στυπτικών λωτών εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, εξηγεί στο eatthis.com η διαιτολόγος – διατροφολόγος Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND.
Κέικ
Ο συνδυασμός συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες στα περισσότερα κέικ δημιουργεί επιβράδυνση της πέψης και συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα. Το λίπος είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται πολύ χρόνο για να αφομοιωθεί και το κέικ περιέχει πολύ από αυτό εκτός από συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες που μπορεί να αφυδατώσουν.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια άλλη κοινή αιτία δυσκοιλιότητας, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους. Ειδικά τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα λόγω πιθανής ευαισθησίας στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα.
Τηγανητά φαγητά ή fast food
Η κατανάλωση μεγάλων ή συχνών μερίδων τηγανητών φαγητών, ή γευμάτων fast food μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έναν συνδυασμό που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη με τον ίδιο τρόπο που κάνει το κόκκινο κρέας.
Πατατάκια
Τα πατατάκια, περιέχουν πολλά λιπαρά και καθόλου φυτικές ίνες με συνέπεια να επιβραδύνουν την πέψη και να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα με 2 τρόπους: α) περιέχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη και β) περιέχει καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση Μάλιστα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, η σοκολάτα αναφέρθηκε περισσότερο ως πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη σοκολάτα που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, επιβραδύνοντας την κίνηση των τροφών μέσω του γαστρεντερικού μας σωλήνα, λέει η διατολόγος, Brittany DeLaurentis, MPH, RD, CSO, LD.