Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Κοκκινοπηλός: Το σπάνιο δημιούργημα της φύσης στην Πρέβεζα Μοιάζει με σκηνικό ταινίας


Μοιάζει με σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας – Δείτε τις φωτογραφίες

Ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης περιμένει τους επισκέπτες της Πρέβεζας, με εικόνες που δύσκολα μπορεί να αντικρίσει κανείς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Ο... 


 

Κοκκινοπηλός είναι ένα τοπίο μοναδικό, που μαγεύει όποιον τον επισκεφτεί και τον αντικρίσει από κοντά, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Με το κοκκινόχωμα που τον χαρακτηρίζει -εξού και η ονομασία του- παραπέμπει περισσότερο σε αριανό τοπίο, παρά σε κάποιο γήινο.

Ο Κοκκινοπηλός, λοιπόν, ένα από τα σημεία αναφοράς του νομού αλλά και από τα σπάνια «θαύματα» της φύσης σε ολόκληρη την χώρα, στην ουσία είναι μια συστάδα λόφων που το ύψος του αγγίζει τα 100- 150 μέτρα, οι οποίο σημειώνουν ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Βρίσκεται στο Δήμο Ζηρού, εδώ που συναντάται και η Λίμνη Ζηρού, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από την Φιλιππιάδα και 2 χλμ. από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Αν και η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι πολύ εύκολη, αξίζει να μπει στον κόπο κανείς και να περπατήσει στο ιδιαίτερο έδαφος των λοφίσκων με τις χαράδρες, θαυμάζοντας όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με την ώρα και το φως της ημέρας.


Η γεωλογία πίσω από αυτές τις σπάνιες εικόνες

Αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο μέρος που μοιάζει με σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τους γεωλόγους είναι στην ουσία ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαμηλό οροπέδιο κόκκινης γης, που οι βροχές «μετάλλαξαν» στο τοπίο με τους λοφίσκους και τις χαράδρες. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το νερό της βροχής παρασέρνει το ερυθρό αυτό υλικό στην πεδιάδα της Στεφάνης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι περιοχές που οργώνονται στην περιοχή να παίρνουν αυτό το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα του Κοκκινοπηλού.

Η περιοχή του Κοκκινοπηλού, ωστόσο, εκτός από το έντονο γεωλογικό του ενδιαφέρον, έχει και αρχαιολογική σπουδαιότητα καθώς η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε εδώ σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Μάλιστα, η περιοχή υπόγεια διατρέχεται από τον αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, που δημιουργήθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μετά την ίδρυση της Νικόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης που αριθμούσε περίπου 150.000 κατοίκους.




newsbeast.gr