Αρκετοί Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024, εκεί...
όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα.
Η πρόκριση έχει ανοίξει για όλα τα αθλήματα πλέον και ήδη σε αρκετά έχει μοιραστεί μεγάλος αριθμός Ολυμπιακών εισιτηρίων.
Στα περισσότερα αθλήματα, η περίοδος πρόκρισης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του Ιουνίου 2024, με αρκετά από αυτά να έχουν διαδικασία πρόκρισης μέσω κατάταξης και βαθμών.
Στους τελευταίους Ολυμπιακούς που διεξήχθησαν, στο Τόκιο το 2021, η Ελλάδα είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα και η ομάδα είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο).
Φυσικά, η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας ήταν όταν το 2004 η χώρα είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση, οπότε είχαμε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια.
Για το Παρίσι μεγάλος στόχος είναι να διαμορφωθεί ξανά μεγάλη ομάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, έχει τονίσει πως στόχος όλων είναι η ομάδα που θα βρεθεί στο Παρίσι να αποτελείται από τριψήφιο αριθμό μελών, κάτι που φαίνεται εφικτό αν υπολογίσει κανείς πως είναι αρκετά πιθανές οι προκρίσεις για την εθνική ομάδα πόλο γυναικών, μπάσκετ ανδρών και καλλιτεχνικής κολύμβησης.
26 μέλη μετρά η ελληνική αποστολή ως τώρα
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα μετρά 26 μέλη σε τέσσερα αθλήματα: Τρία στη σκοποβολή, τέσσερα στον στίβο, πέντε στην κολύμβηση και μία ομάδα (15 παίκτες) στο πόλο.
Η πρώτη Ολυμπιακή πρόκριση ήρθε από τη δύο φορές Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων τον Οκτώβρη του 2022 από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου.
Ακολούθησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην όταν τερμάτισε με 1:28.12 σε αγώνα στη Μελβούρνη, τον Φεβρουάριο, και μαζί με το όριο για τους τρίτους της Ολυμπιακούς έκανε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Χριστίνη Μόσχη στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., προκρίθηκε επίσης στους Ολυμπιακούς από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαρτίου και έγινε η δεύτερη σκοπεύτρια που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παρίσι.
Ο Απόστολος Χρήστου έπιασε το όριο (53.74) κολυμπώντας τα 100μ. ύπτιο σε 53.22. Η συναθλήτριά του και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκη έχει κλείσει θέση για Παρίσι επίσης αφού με 57.75 έπιασε το όριο (57.92) για τα 100μ. πεταλούδα.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Μίλτος Τεντόγλου, έπιασε το όριο στο μήκος (8.27μ.) και έκλεισε επίσης θέση για Παρίσι όταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα «πέταξε» στα 8.38μ..
Έπειτα, μέσα σε ένα 24ωρο η ομάδα μεγάλωσε κατά… 17 μέλη. Τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου ο Απόστολος Σίσκος έπιασε το όριο στα 200μ. ύπτιο και λίγες ώρες αργότερα η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών (15 παίκτες), «αργυρή» στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου και τσέκαρε επίσης θέση για το Παρίσι 2024. Τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, ο Κρίστιαν Γκολομέεβ κολύμπησε γρηγορότερα από το όριο στα 50μ. ελεύθερο και ξεμπέρδεψε με την πρόκριση.
Ο πρωταθλητής του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με άλμα στα 5.82μ. και έπιασε το Ολυμπιακό όριο (5.81μ.) ενώ ο Στέργιος Μπίλας στην κολύμβηση και τα 50μ. ελεύθερο προστέθηκε στην ομάδα, όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 κατέκτησε το χρυσό με 51.83 και έγινε ο 25ος της Ολυμπιακής ομάδας, πιάνοντας το όριο.
Τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Εμμανουέλας Κατζουράκη στη σκοποβολή και το σκητ γυναικών, όταν έγινε η τρίτη Ελληνίδα που κλείνει θέση για τη σκοποβολή στο Παρίσι.
Οι προκρίσεις στα ατομικά αθλήματα
Άννα Κορακάκη – σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – στίβος (20χλμ βάδην)
Χριστίνα Μόσχη – σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
Απόστολος Χρήστου – κολύμβηση (100μ. ύπτιο)
Άννα Ντουντουνάκη – κολύμβηση (100μ. πεταλούδα)
Μίλτος Τεντόγλου – στίβος (μήκος)
Απόστολος Σίσκος – κολύμβηση (200μ. ύπτιο)
Κρίστιαν Γκολομέεβ – κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
Εμμανουήλ Καραλής – στίβος (επί κοντώ)
Στέργιος Μπίλας – κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
Εμμανουέλα Κατζουράκη – σκοποβολή (σκιτ)
Οι προκρίσεις στα ομαδικά αθλήματα
Εθνική ομάδα πόλο ανδρών
Oι ευκαιρίες πρόκρισης
Από τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, πολύ πιθανό είναι να προστεθούν στη λίστα και αθλητές/-τριες της γυμναστικής αφού θα διεξαχθούν τα αντίστοιχα Παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης (30/9-8/10) και ρυθμικής (23-27/8), από όπου και θα δοθούν Ολυμπιακές προκρίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, όπως και το ανσάμπλ στη ρυθμική ενδέχεται να επιστρέψουν με ένα… βάρος λιγότερο, εφόσον θα έχουν καταφέρει να τσεκάρουν εισιτήρια για Παρίσι. Οι ίδιοι θα έχουν ευκαιρία πρόκρισης και μέσω των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αλλά και τη σειρά των παγκόσμιων κυπέλλων.
Με ελπίδες για Ολυμπιακή πρόκριση θα ταξιδέψει στη Μανίλα των Φιλιππίνων η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το διάστημα (25/8-10/9) από όπου θα δοθούν δύο προκρίσεις σε ευρωπαϊκές ομάδες και η Ελλάδα ελπίζει να κατακτήσει τη μία. Τέσσερις ομάδες βόλεϊ (δύο σε άνδρες και δύο σε γυναίκες) θα προκριθούν από τα συνολικά έξι (τρία σε άνδρες και τρία σε γυναίκες) προ-Ολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαθούν 16-24/9 για τις γυναίκες και 30/9-24/10 στους άνδρες.
Μέσω Παγκόσμιου πρωταθλήματος (3-10/9) θα διεκδικήσουν προκρίσεις και στην κωπηλασία ενώ και στην πάλη θα μπορέσουν πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του αθλήματος να κλείσουν θέση μέσα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (16-24/9) στο Βελιγράδι.
Από τις 8 μέχρι τις 20 Αυγούστου θα μοιράζονται Ολυμπιακά εισιτήρια και στην ιστιοπλοΐα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Χάγη της Ολλανδίας ενώ 3-13/8 θα δοθούν προκρίσεις στην ποδηλασία δρόμου και το BMX. Από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που είναι προγραμματισμένο για τις 28/7-6/8 στο Βερολίνο, θα δοθούν προκρίσεις και στην τοξοβολία.