Σε πόσα δευτερόλεπτα νιώθουμε ερωτική έλξη για κάποιον/α; Μόλις 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να συμπεράνει αν κάποιος/α μας αρέσει, πριν καν εμείς το συνειδητοποιήσουμε
Μέσα...
σε αυτόν τον χρόνο ντε τε ο εγκέφαλος ελέγχει τη λίστα των ερωτικών μας προτιμήσεων, αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει και επικοινωνεί με το κέντρο των συναισθημάτων.
Κατόπιν συμβουλεύεται τις παλιές μας εμπειρίες και, τέλος, αξιολογεί τον εαυτό μας! Μόλις εντοπίσει το πρώτο στοιχείο που δεν συμφωνεί με αυτόν τον ασυνείδητο πίνακα ελέγχου, απορρίπτει ακαριαία το πιθανό αντικείμενο του πόθου, αλλιώς συνεχίζει απτόητος μέχρι να ελέγξει ολόκληρη τη λίστα.
Τα παραπάνω απέδειξε μελέτη της πανεπιστημιακής ψυχολόγου και επίκουρης καθηγήτριας στο Syracuse University Stephanie Ortigue και του ψυχιάτρου Francesco Bianchi-Demicheli του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.
Ο παθιασμένος έρωτας μάς κάνει εξυπνότερους
Οι ερευνητές, με τη βοήθεια της Νευροεπιστήμης, διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι απλώς ένα ζωώδες ένστικτο βασισμένο στη βιοχημεία, αλλά απαιτεί σύνθετες εγκεφαλικές διεργασίες και περίπλοκη σκέψη.
Οι δυο επιστήμονες, χαρτογραφώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στον έρωτα και τη λαγνεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο παθιασμένος έρωτας μάς κάνει εξυπνότερους επειδή ενεργοποιεί συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε ταχύτερη επεξεργασία και συσχέτιση στοιχείων.
Βασικός ο ρόλος της αυτοεκτίμησης
Οι ηλεκτροεγκεφαλικές αναλύσεις έδειξαν ότι η ερωτική έλξη πυροδοτεί πολύ πιο εξελιγμένους και πνευματικούς μηχανισμούς από όσο πιστευόταν μέχρι τώρα με συμμετοχή, προς έκπληξη των επιστημόνων, μιας περιοχής του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας.
Επομένως, όπως φαίνεται, η αυτοεκτίμηση παίζει βασικό ρόλο στον έρωτα. Συμπερασματικά, η σεξουαλική επιθυμία δεν δημιουργείται μόνο από την οπτική αξιολόγηση ενός σώματος αλλά από μια βαθύτερη αυτο-γνωστική διαδικασία.
Έρωτας: Παραμένει ένα μυστήριο
Γιατί όμως ενδιαφέρεται η νευροεπιστήμη για τον έρωτα και το σεξ; Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε η ψυχολόγος – ερευνήτρια στο περιοδικό Discover, ο έρωτας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για την επιστήμη, στο οποίο παίζουν ρόλο πολλοί ασυνείδητοι μηχανισμοί.
Ο καθένας μας μπορεί να έχει νιώσει το σκίρτημα του έρωτα με τη μορφή συναισθήματος και επιθυμίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον καθορίσει πραγματικά, σημειώνει.