Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ολυμπος: Το χωριό της Ελλάδας όπου οι γυναίκες έχουν τον πρώτο λόγο

Τ
 
Το CNN Travel έστειλε απεσταλμένο στην Κάρπαθο για να βιώσει τη μοναδικότητα του χωριού

Ο Ολυμπος προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία: Να ζήσουμε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό.

Το... 

 
χωριό Ολυμπος διαφέρει αρκετά από τα χιλιάδες χωριά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το χωριό της Καρπάθου ανάγκασε το CNN ν’ ασχοληθεί μαζί του. Εκεί υπάρχει μια διαφορετικότητα που δε τη συναντάς εύκολα σε άλλα μέρη της χώρας. Δύσκολα το βρίσκεις ίσως και έξω από τα σύνορα. Είναι το χωριό στης Ελλάδας όπου οι γυναίκες έχουν τον πρώτο λόγο.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, η λαϊκή παράδοση διατηρείται στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Σε υψόμετρο 310 μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές, οι ντόπιοι επικοινωνούν ακόμη με την τοπική διάλεκτο. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας στον Ολυμπο κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Είναι σα να έχει σταματήσει ο χρόνος…

Το συγκεκριμένο χωριό είχε στρατηγικό ρόλο στο παρελθόν. Εκεί κατέληγαν οι κάτοικοι του νησιού για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Το δύσβατο μέρος πρόσφερε ασφάλεια στους αδύναμους και φοβισμένους ανθρώπους που ζούσαν στους παραλιακούς οικισμούς. Ο αποκομμένος Ολυμπος παρέμεινε αποκομμένος ακόμη και πριν λίγα χρόνια. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, οι μετακινήσεις γίνονταν με εξαιρετική δυσκολία. Ο δρόμος ήταν σχεδόν αποτρεπτικός.

Η εικόνα του χωριού δείχνει μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη. Ολα τα παραπάνω βοήθησαν στο να διατηρηθεί μια ξεχωριστή παράδοση. Στο αφιέρωμά του το CNN Travel περιγράφει τον Ολυμπο ως «μέρος που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως μητριαρχικό».  


 
Τι συμβαίνει στον Ολυμπο

Το CNN Travel έστειλε απεσταλμένο στην Κάρπαθο για να βιώσει τη μοναδικότητα του χωριού. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κέιτι Σελ προσγειώθηκε σε μια γωνιά της Ελλάδας που διαφέρει από τις υπόλοιπες. Βρέθηκε στον Ολυμπο αφού πέρασε από το κέντρο του νησιού, την Αυλώνα. Το ταξίδι σχεδιάστηκε για να ανακαλυφθεί πώς έχει διαμορφωθεί η «μητριαρχική κοινωνία».


Η Σελ ήταν ξεκάθαρη στο ερευνητικό της αφιέρωμα. «Εδώ οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι», έγραψε στο δημοφιλές δίκτυο. Στην κοινωνία του Ολύμπου οι ρόλοι δεν είναι ίδιοι. «Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο τα οποία να περιγράφουν τον εαυτό τους ως μητριαρχικά… Φαίνεται σαν μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι».

Η απεσταλμένη του CNN Travel περπάτησε στο χωριό. Συνομίλησε με τους ανθρώπους της. Εζησε ως ντόπια. Οι γυναίκες στον Ολυμπο είναι κυρίαρχες. Εχουν λόγο στα σπίτια τους. Στην τοπική κοινωνία. Η άποψή τους μετράει. Ο ρόλος τους είναι ενεργός. Η φωνή τους έχει αξία. «Οι γυναίκες της Ολύμπου έχουν κάποια ιδιαίτερη δύναμη. Είναι υπεύθυνες τόσο για το σπιτικό τους. Για την επιβίωσή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον», σχολίασε.
Διατηρούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Ακολουθούν τα θρησκευτικά έθιμα. Το μοντέρνο στοιχείο και οι ανέσεις απουσιάζουν από το χωριό. Ο Ολυμπος δεν επιθυμεί να είναι ένας τουριστικός προορισμός. Δεν προσφέρει αυτό που αναζητά η μάζα. Είναι κάτι άλλο. Είναι το μέρος που -μας- προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία. Να ζήσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι…

exploringgreece.tv