Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Τα τοξικά σχόλια που δεν πρέπει να κάνεις σε μια νέα μητέρα




Το να είσαι νέα μητέρα είναι δύσκολη υπόθεση, τα ανεπιθύμητα σχόλια των τριγύρω σου, όμως, την κάνουν δυσκολότερη.

Το κεφάλαιο «μητρότητα» είναι σύνθετο, περίπλοκο και πολύ απαιτητικό κι αν είσαι ήδη μητέρα ή διανύεις περίοδο εγκυμοσύνης, μπορείς να το καταλάβεις. Δεδομένου ότι... 

 
δεν υπάρχει κάποιο επίσημο εγχειρίδιο οδηγιών για τη μητρότητα - αφού κάθε παιδί είναι διαφορετικό - οι μητέρες συνηθίζουν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ή βιβλία που έχουν διαβάσει για το πώς θα διαχειριστούν διάφορα θέματα με το παιδί τους.

Ωστόσο, ζώντας στο 2024, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος καλοπροαίρετος (not) φίλος ή κάποια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά, μοιράζεται τις συμβουλές της - χωρίς να έχουν ζητηθεί από κανέναν φυσικά - βάζοντάς σε σε σκέψεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις με το παιδί σου, Το φαινόμενο αντί να μειώνεται, αυξάνεται, με τα τοξικά σχόλια να μην έχουν τέλος. Κι ενώ δεν θέλεις να τα ακούσεις, αυτό είναι αναπόφευκτο.

Το Huffpost ζήτησε από γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά, να δημοσιοποιήσουν τα τοξικά και μη βοηθητικά σχόλια που άκουσαν από την περίοδο της εγκυμοσύνης μέχρι και τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού τους. Οι αχρείαστες και μη βοηθητικές συμβουλές ήταν δεκάδες και είμαστε σίγουρες ότι και εσύ έχεις ακούσει κάποιες από αυτές.

Η λίστα με τα τοξικά σχόλια που έχεις ακούσει, αν είσαι νέα μητέρα

1.«Απόλαυσε κάθε λεπτό με το παιδί σου, γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω». Περιττό; Περιττό. Σου είπαν κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο στο μέλλον; Όχι. Θα μπορούσες να ζήσεις και χωρίς αυτή τη φράση; Ναι.

2. «Χρειάζεσαι βοήθεια, κανείς δεν μπορεί μόνος του». Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητά σου ως νέα μαμά είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη φάση της ζωής σου. Ωστόσο, αν ζούσες μαζί με τους γονείς σου, θα είχες ήδη τη βοήθεια, άρα θα το γνώριζες κι αν μπορούσες να καλύψεις τα έξοδα μιας βοηθού, θα το είχες κάνει ήδη. Παρ’ όλα αυτά, όσο δύσκολο κι αν είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί, πολλές είναι οι γυναίκες που δεν μπορούν να έχουν βοήθεια από κάπου. Κι, όμως, τα καταφέρνουν. Μπορείς και εσύ.

3. «Κοιμήσου, όταν κοιμάται το μωρό. Μην ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου». Όσοι έχουν διατυπώσει αυτή τη φράση, ή δεν είχαν παιδιά ή είχαν μεγάλη βοήθεια στο σπίτι. Με την έλευση ενός μωρού στη ζωή σου, γίνεται αμέσως προτεραιότητα κι όλο το εικοσιτετράωρο εστιάζεις σε αυτό. Συνέχισε να κάνεις ό,τι νιώθεις και αγνόησε τα κακοπροαίρετα σχόλια.

4.«Το έχεις συνέχεια αγκαλιά, δεν θα γίνει ανεξάρτητο». Αν κάποιες μητέρες μπορούν να μην αγκαλιάζουν το παιδί τους, όταν κλαίει - που είναι απολύτως σεβαστό - δεν χρειάζεται να κρίνουν εκείνες που το κάνουν. Η κάθε μητέρα είναι διαφορετική, όπως και το κάθε παιδί, κι έτσι τέτοια σχόλια είναι εντελώς περιττά.

5. «Τώρα που επέστρεψες από την άδεια μητρότητας, είσαι ξεκούραστη». Σε αυτό το σημείο, θα χαμογελάσουμε και θα προχωρήσουμε παρακάτω. Προφανώς και ο διευθυντής σου δεν γνωρίζει πόσο κουραστικοί είναι οι πρώτοι μήνες ζωής ενός παιδιού, αλλά και πόσο άυπνη είσαι.

6. «Θα αφήσεις κάποιον άλλον να μεγαλώσει τα παιδιά σου και θα πας να δουλέψεις;», είναι η ατάκα που ακούνε όσες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τη γέννηση του μωρού τους, διότι πέρα από μητέρες, είναι γυναίκες και εργαζόμενες. Ποιος είπε ότι, όταν γίνεσαι μητέρα, σταματάς να κάνεις όσα σε κάνουν χαρούμενη;

7. Όταν κάποια μητέρα με μεγαλύτερα παιδιά σε ρωτάει για την αϋπνία που περνάς και σου αναφέρει πως τα δικά της κοιμόντουσαν οκτώ συνεχόμενες ώρες ή ξυπνούσαν μόνο μια φορά μέσα στη νύχτα για φαγητό. Με το να μοιραστείς τη δική σου εμπειρία σε μια τέτοια περίπτωση δεν ωφελείς κανέναν.

8. «Το μωρό σου έχει παχύνει, είσαι ανεύθυνη αν δεν προσέχεις το βάρος του». Αφού η παιδίατρος υποστηρίζει πως το μωράκι σου είναι υγιέστατο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείσαι με τα σχόλια τρίτων. Αγνόησέ τα.

9. «Δεν θα καταστρέψω το σώμα μου για να κάνω ένα μωρό». Ωραία, και; Αυτή η άποψη, τη γυναίκα που κρατάει το μωρό της στην αγκαλιά της πώς θα τη βοηθήσει; Δεν θα τη βοηθήσει. Η τοξικότητα υπάρχει παντού.

10. «Ήθελες να γίνεις γονιός, τώρα παραπονιέσαι ότι είσαι κουρασμένος». Error. Δηλαδή, οι γονείς δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μοιράζονται πόσο κουρασμένοι είναι, όταν κοιμήθηκαν στη 1 και ξύπνησαν στις 5, επειδή το μωρό τους έκλαιγε; Είσαι μητέρα κι όχι super ήρωας. Μάλλον, ορισμένοι χρειάζονται μια υπενθύμιση.

Πηγή: jenny.gr