Σαν σήμερα οι Ελληνίδες έρχονται αντιμέτωπες με έναν παράξενο νόμο που περιορίζει το μήκος της... φούστας τους.
Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, με διάταγμα του Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται σε όλες τις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα! Η εντολή ήταν συγκεκριμένη: η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
Μάλιστα, ο νόμος αυτός λέγεται ότι...
ξεκίνησε από τη ζηλιάρα σύζυγο του δικτάτορα Πάγκαλου. Ο αστικός μύθος θέλει την Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη να επισκέπτεται μια μέρα το πρωθυπουργικό γραφείο, όπου συνάντησε μια νεαρή εργαζόμενη που φορούσε φούστα μέχρι το γόνατο. Τότε εξοργίστηκε από τη ζήλια και τα έβαλε με τους αστυνομικούς που «της επιτρέπουν να κυκλοφορεί με τα πόδια της ολόγυμνα, σκανδαλίζοντας τους άνδρες».
Έτσι προκειμένου να ηρεμήσει τη σύζυγό του, ο δικτάτορας έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μία διάταξη που θα προβλέπει ότι οι γυναίκες που κυκλοφορούν στο δρόμο φορώντας φούστα που απέχει περισσότερα από 30 εκατοστά από το έδαφος θα συλλαμβάνεται:
«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».
Έτσι οι αστυνομικοί αρχίζουν να κυκλοφορούν με μεζούρες ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους όντας… νόμιμη!
Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, ακόμα και από τους πιο συντηρητικούς που διαμαρτύρονταν που οι αστυνομικοί αγγίζουν τα πόδια των θυγατέρων και συζύγων τους. Έντονη ήταν και η αντίδραση γυναικών που υποστήριζαν ότι πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους ενώ ούτε οι σύγυζοί τους ήταν ευχαριστημένοι που έπρεπε να ξοδέψουν χρήματα για να αγοράσουν νέα ρούχα στις γυναίκες τους.
Το μέτρο καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1926 όταν πλέον άρχισε να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις μέσα από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής.