Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Επιπλέον, είναι ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα αφού ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι έχει μόλις 7 θερμίδες.
Ας δούμε όμως, αναλυτικά τα οφέλη στον οργανισμό από τη συχνή κατανάλωση σπανακιού:
Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Βοηθάει στην πέψη
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κενώσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, η έρευνα προτείνει ότι η βήτα καροτίνη στο σπανάκι μπορεί να ενισχύσει την υγεία του πεπτικού συστήματος μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας το πεπτικό σύστημα από βλάβες.
Επίσης, το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση σταθερών επιπέδου σακχάρου στο αίμα.
Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες, μειώνοντας τον κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, γρίπης ή κορωνοϊού.
Η βιταμίνη Α είναι μια άλλη θρεπτική ουσία στο σπανάκι που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Ενδυναμώνει τα οστά
Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της δύναμης, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Το σπανάκι περιέχει επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο βασικά μέταλλα για υγιή οστά.
Επίσης, η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση της διαδικασίας πήξης του αίματος.
Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
Το σπανάκι περιέχει αρκετές ενώσεις, όπως χλωροφύλλη, βήτα καροτίνη και φλαβονοειδή, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα με διάφορους τρόπους. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί το δέρμα υγιές. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.
Ενισχύει την όραση και την υγεία των ματιών
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των ματιών από βλάβες που προκαλούνται από το ηλιακό φως και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Πηγή: healthstat.gr