Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Λάδι για τηγάνισμα: Πόσες φορές μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε


Στην κουζίνα, το λάδι για τηγάνισμα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό πολλών συνταγών, από... 

 
τις παραδοσιακές τηγανητές πατάτες μέχρι τα αγαπημένα μας σνακ. Ωστόσο, το κόστος και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της επαναχρησιμοποίησης ή της απόρριψης του είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ας δούμε πώς μπορούμε να ενεργήσουμε υπεύθυνα, οικονομικά και αποδοτικά.

Πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι;

Η απάντηση δεν είναι απόλυτη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του λαδιού, τη θερμοκρασία που μαγειρεύουμε και το είδος των τροφίμων που τηγανίζονται. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι το λάδι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από 2 έως 3 φορές, αρκεί να έχει διατηρηθεί καλά μεταξύ των χρήσεων και να μην έχει καεί ή μυρίσει άσχημα.

Συμβουλές για Ασφαλή Επαναχρησιμοποίηση:
  • Κρύωμα και Φιλτράρισμα: Αφήστε το λάδι να κρυώσει μετά τη χρήση και στη συνέχεια φιλτράρετέ το με ένα λεπτό σουρωτήρι για να αφαιρέσετε κατάλοιπα τροφίμων.
  • Αποθήκευση: Φυλάξτε το καθαρό λάδι σε ένα καθαρό και σκούρο μπουκάλι ή δοχείο και διατηρήστε το σε δροσερό μέρος μακριά από άμεσο φως και θερμότητα.
  • Παρατηρήστε τα Σημάδια Φθοράς: Εάν το λάδι έχει γίνει πολύ σκούρο, μυρίζει άσχημα ή αρχίσει να καπνίζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι ώρα να το απορρίψετε.
  • Επιλέξτε το Σωστό Λάδι: Λάδια όπως το σπορέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο, είναι πιο κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση από λάδια όπως το ελαιόλαδο. 

Οικονομία και Περιβάλλον:

  • Επαναχρησιμοποιώντας το μαγειρικό λάδι, όχι μόνο εξοικονομούμε χρήματα αλλά συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η σωστή διαχείριση και απόρριψη του λαδιού είναι επίσης κρίσιμη, καθώς λάθος χειρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των υδροφόρων οριζόντων και της πανίδας.
  • Απόρριψη Λαδιού: Για την ασφαλή απόρριψη του χρησιμοποιημένου λαδιού, αποφύγετε να το ρίχνετε στο νεροχύτη. Αντίθετα, συλλέξτε το σε ένα δοχείο και παραδώστε το σε κάποιο σημείο ανακύκλωσης ή ειδικά διαμορφωμένο κέντρο διαχείρισης λαδιού.
  • Με αυτές τις συμβουλές, ελπίζουμε να κάνουμε τη διαδικασία του τηγανίσματος λίγο πιο φιλική προς το πορτοφόλι και τον πλανήτη μας.

πηγή: spirossoulis.com