Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Ζυμαρικά με σολομό και μπρόκολο - Με κρεμώδη σάλτσα μασκαρπόνε, στο φούρνο


Υλικά
  • 500 γρ. πένες
  • 4 φρέσκα φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα
  • 300 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μεγάλα μπουκετάκια
  • 25 γρ. βούτυρο
 

  • 25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 ml γάλα
  • 100 γρ. μασκαρπόνε
  • 8 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε ελαιόλαδο), στραγγισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κ. σ. μικρή κάπαρη
  • 10 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα
  • 50 γρ. τσένταρ, ψιλοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Βράστε τα ζυμαρικά για 6 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο και μαγειρέψτε για 4 λεπτά ακόμα. Σουρώστε καλά και αφήστε στην άκρη.
  3. Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, βάλτε το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεστάνετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία σάλτσα.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μασκαρπόνε, τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη και τον βασιλικό. Προσθέστε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο και αλατοπιπερώστε καλά.
  5. Χωρίστε τα φιλέτα σολομού στη μέση κατά πλάτος και στη συνέχεια τοποθετήστε τα κομμάτια σε μία στρώση στη βάση ενός πυρέξ. Αδειάστε από πάνω το μείγμα μπρόκολου και ζυμαρικών και πασπαλίστε με το τριμμένο τσένταρ.
  6. Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να παίρνει ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Μην το αφήσετε να σκουρύνει πολύ γιατί ο σολομός θα ψηθεί υπερβολικά.