Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Χριστόφορος Περραιβός από την Παλιά Πούρλια: O πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης των Ελλήνων της Διασποράς στην Εθνεγερσία

 
O Χριστόφορος Περραιβός ήταν μια αμφιλεγόμενη ηρωική μορφή της εθνεγερσίας και ένας ασυμβίβαστος επαναστάτης των Ελλήνων της Διασποράς. Αυτός ο πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης του Αγώνα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα... 

 
με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Νέων Πόρων στο Αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Δίου-Ολύμπου που πραγματοποιήθηκε στο San Panteleimon Hotel στην Παραλία του Νέου Παντελεήμονα. Εκεί ο Σύλλογος των Νέων Πόρων και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Τζόβας έθεσαν το θέμα της ανάδειξης του Αγώνα του Χριστόφορου Περραιβού που καταγόταν από την Παλιά Πούρλια στην Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου. Ο τοπικός Σύλλογος τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθεί με την σχετική ιστορική έρευνα βασιζόμενος στο δάσκαλο και ιστορικό ερευνητή Νικόλαο Β. Σαΐδέ.

Ο Χριστόφορος Περραιβός γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του έτους 1773 στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια) Πιερίας. Απεβίωσε στις 4 Μαΐου του έτους 1863 στην Αθήνα. Υπήρξε στρατιωτικός, πολιτικός, δάσκαλος, στιχουργός και συγγραφέας. Το 1817 γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρίας κατ΄ εντολή της εταιρίας και αναλαμβάνει να προετοιμάσει την μεγάλη εξέγερση του 1821. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη ο Περραιβός τίθεται υπό τις διαταγές του Υψηλάντη και τον ακολουθεί στις εκστρατείες κατά των Τούρκων. Στενός συνεργάτης του Ρήγα Βελεστινλή στην κυριολεξία διατρέχει όλη την Ελλάδα.

Ο Χριστόφορος Περραιβός και ο Ρήγας Βελεστινλής σε ξυλοαγιογραφίες της Παναγιάς του Ολύμπου που φιλοτέχνησε ο αγιογράφος-εικαστικός Γιώργος Βροντινός (δωρεά της Ιωάννας Ν. Παπανικολαόυ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νέων Πόρων και Σκοτίνας).