Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!
Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 18 Ιουλίου γιορτάζουν:
Αιμιλιανή, Αιμιλία, Έμμυ, Αιμιλιανός, Αιμίλιος
Ποιος γιορτάζει αύριο
Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά
Διός, Δίας
Μακρίνα
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη
Αγίου Αιμιλιανού μάρτυρος
Άγιος Αιμιλιανός
Ο Άγιος Αιμιλιανός είναι από τις σημαντικές μαρτυρικές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 18 Ιουλίου. Καταγόταν από το Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας (σημερινή Βουλγαρία) και έζησε στα χρόνια όπου αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, δηλαδή τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο βίος του διακρίνεται για το θάρρος και την αφοσίωσή του στον Χριστό ακόμα και μπροστά σε σκληρά βασανιστήρια και τον θάνατο.
Ο Αιμιλιανός βρισκόταν στη δούλεψη ενός σκληρού ειδωλολάτρη, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε την πίστη του στον Χριστό, τον εξύβρισε και τον μαστίγωσε σκληρά, απειλώντας τον με ακόμη χειρότερη τιμωρία αν δεν αρνηθεί τον Χριστό. Οι απειλές όχι μόνο δεν τον λύγισαν, αλλά τον ενδυνάμωσαν στην πίστη, έτσι ώστε την επόμενη μέρα πήγε σε έναν ειδωλολατρικό ναό και με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα των ειδώλων. Η πράξη του αυτή εξόργισε τους ειδωλολάτρες ιερείς που τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον κριτή. Εκεί ο άρχοντας του απαίτησε να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά ο Αιμιλιανός, με χαμόγελο και παρρησία, του απάντησε πως μπορεί να του επιβάλλει ό,τι θέλει, όμως την πίστη του την αναγνωρίζει μόνο στον Ιησού Χριστό, που είναι ο μόνος αληθινός του Κύριος.
Η μαρτυρική του στάση οδήγησε τελικά στον θάνατό του διά πυρός. Το ιερό του λείψανο το έθαψε με τιμή η γυναίκα του άρχοντα, που ήταν κρυπτοχριστιανή, αναγνωρίζοντας τη δόξα του μαρτυρίου του. Ο Άγιος Αιμιλιανός θεωρείται σύμβολο ανδρείας, ομολογίας πίστεως και αυταπάρνησης, ενώ η πράξη του με την καταστροφή των ειδώλων τον καθιστά πρότυπο πνευματικού αγώνα κατά της ειδωλολατρίας.
Στην ορθόδοξη συνείδηση, ο Άγιος Αιμιλιανός αναγνωρίζεται και τιμάται ιδιαίτερα ως προστάτης όσων υφίστανται διώξεις ή δυσκολίες εξαιτίας της πίστης τους, παραμένοντας ακλόνητος στην εν Χριστώ ελπίδα και την αιώνια ζωή.
Ακούστε το Απολυτίκιον