Το πότισμα μοιάζει με την πιο απλή φροντίδα των φυτών – ρίχνεις νερό και τέλος. Κι όμως, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ίσως ο πιο παρεξηγημένος και κρίσιμος παράγοντας για την υγεία του κήπου σου.
Ο...
Ιούλιος φέρνει καύσωνα, ξεραΐλα και φυτά που «φωνάζουν» για βοήθεια – αλλά δεν θέλουν απλώς περισσότερο νερό. Θέλουν σωστό πότισμα.
Ακολουθούν τα 5 πιο συχνά λάθη στο πότισμα – και οι λύσεις που κάνουν τη διαφορά.
1. Ποτίζεις από ψηλά αντί για χαμηλά
Ακολουθούν τα 5 πιο συχνά λάθη στο πότισμα – και οι λύσεις που κάνουν τη διαφορά.
1. Ποτίζεις από ψηλά αντί για χαμηλά
Ένα από τα πιο κλασικά λάθη: ρίχνεις νερό στα φύλλα. Αυτό δημιουργεί υγρασία, που ευνοεί μύκητες και ασθένειες (π.χ. άσπρη σκόνη στα φύλλα).
Η λύση: Στρέψε το ποτιστήρι ή το λάστιχο κατευθείαν στη ρίζα. Μην βρέχεις άσκοπα το φύλλωμα. Αν μπορείς, βάλε σύστημα στάγδην άρδευσης – είναι οικονομικό, στοχευμένο και αποδοτικό.
2. Ποτίζεις λίγο και συχνά – λάθος!
Το επιφανειακό πότισμα δεν φτάνει ποτέ στις ρίζες. Το φυτό αναπτύσσει ρηχές, αδύναμες ρίζες και «καίγεται» εύκολα στον ήλιο.
Η λύση: Πότισε λιγότερο συχνά αλλά σε βάθος (τουλάχιστον 20-30 εκατοστά). Το χώμα πρέπει να υγραίνεται σωστά. Ένα δοκιμαστικό εργαλείο εδάφους μπορεί να σε βοηθήσει να το πετύχεις.
3. Ποτίζεις την πιο λάθος ώρα της ημέρας
Το μεσημεριανό πότισμα δεν «δροσίζει» – απλώς εξατμίζεται πριν προλάβει να απορροφηθεί. Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει και θερμικό σοκ στα φύλλα!
Η λύση: Πότισε νωρίς το πρωί (5–9 π.μ.) ή αργά το απόγευμα (μετά τις 7 μ.μ.). Έτσι, το φυτό προλαβαίνει να τραβήξει το νερό και αποφεύγονται απώλειες.
4. Ποτίζεις όλα τα φυτά το ίδιο
Άλλο οι τομάτες, άλλο το θυμάρι. Τα φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Όσα αγαπούν ξηρότητα μπορεί να «πνιγούν» από υπερβολικό πότισμα.
Η λύση: Μάθε τις ανάγκες κάθε είδους. Χώρισε τα φυτά σε «ομάδες» με κοινές απαιτήσεις και προγραμμάτισε αντίστοιχα το πότισμα. Ένα απλό ημερολόγιο ποτίσματος θα σε γλιτώσει από πολλές ζημιές.
5. Δεν προστατεύεις το χώμα – και το νερό φεύγει
Η γυμνή επιφάνεια του εδάφους ζεσταίνεται πολύ και χάνει νερό με εξάτμιση. Έτσι, το φυτό χρειάζεται συνεχώς πότισμα – και πάλι διψά.
Η λύση: Χρησιμοποίησε υλικά εδαφοκάλυψης (mulch), όπως άχυρο, φλοιό πεύκου ή ξερά φύλλα. Δημιουργούν μονωτικό στρώμα 10-15 εκατοστών γύρω από τις ρίζες, μειώνοντας την εξάτμιση και τα αγριόχορτα.
Προσοχή: άφησε μικρή απόσταση από τον κορμό για να αποφύγεις σαπίσματα.
Συμπέρασμα: Το σωστό πότισμα θέλει παρατήρηση – όχι περισσότερο νερό
Το μυστικό δεν είναι να ποτίζεις συχνά, αλλά να ποτίζεις σωστά. Το καλοκαίρι, αυτό σημαίνει στρατηγική: βαθύ πότισμα, στις σωστές ώρες, προσαρμογή ανά φυτό και προστασία του εδάφους.
Έτσι, όχι μόνο σώζεις τα φυτά σου από τον ήλιο, αλλά τα βοηθάς να γίνουν πιο ανθεκτικά. Και το καλύτερο; Ξοδεύεις λιγότερο νερό, με καλύτερα αποτελέσματα.
Bonus Tip: Αν λείπεις για διακοπές, βάλε αυτοποτιζόμενα δοχεία ή δοκίμασε DIY λύσεις με μπουκάλια νερού αναποδογυρισμένα στο χώμα. Το φυτό σου θα σε ευγνωμονεί.
Πηγή: e-howto.gr