Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Κωμόπολη με 7.011 κατοίκους, 24χλμ Νότια από την Κατερίνη. Χτισμένη στις πλαγιές του Ολύμπου, είναι παλιό παραθεριστικό κέντρο και αφετηρία των ορειβατικών εξορμήσεων προς τις κορυφές του βουνού. Επίνειό της είναι η Πλάκα, 4 χλμ Α. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το Λιτόχωρο ήταν ορμητήριο των κλεφτών του Ολύμπου. Εδώ σκοτώθηκε το 1807 ο περίφημος Νικοτσάρας και από εδώ ξεκίνησε το 1878 η επανάσταση, στην οποία πρωτοστάτησε ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος, με αποτέλεσμα μετά την αποτυχία της το Λιτόχωρο να καταστραφεί. Παρά την καταστροφή του, όμως, εξακολούθησε να είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της περιοχής και στις αρχές του αιώνα είχε 3.000 κατοίκους, ελληνικά σχολείο και εκπαιδευτικό όμιλο.
Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Η μαγευτική κοιλάδα του Εννιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον ΄Ολυμπο, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες. Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, οι μαινάδες σπάραξαν το μάγο μουσικό Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.

  • Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που πρωτόχτισε ο όσιος Διονύσιος γύρω στα 1500. Το 1828 το κατέστρεψαν οι Τούρκοι, ξαναχτίστηκε όμως πριν το 1856 για να ερημωθεί το 1943 από τους Γερμανούς που φοβούνταν ότι ήταν λημέρι ανταρτών.

  • Οι κορυφές του Ολύμπου. Στην κορυφή ΄Αγιος Αντώνιος αποκαλύφθηκαν ευρήματα (αναθηματικές επιγραφές, νομίσματα, κεραμική) που βεβαιώνουν την ύπαρξη ιερού του Δία των Ελληνιστικών Χρόνων.

Olimpos.jpg (15680 bytes)

  • Οι θέσεις ΄Αγιος Ιωάννης, Προφήτης Ηλίας και Πριόνια, όπου υπάρχει τουριστικό περίπτερο με μαγευτική θέα.

  • Οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του χωριού.