Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΔΩΝ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΔΩΝ

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της βεντέτας αυτής, που τη διαφοροποιεί αισθητά από τις άλλες, βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν διαδραματίζεται ανάμεσα στα μέλη αντίπαλων οικογενειών, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κρήτη, αλλά ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας, των Στριλιγκάδων. Οι Στριλιγκάδες είναι μια μεγάλη, δυνατή, και ιστορική οικογένεια, που ζει κατά βάση σε ένα ορεινό κεφαλοχώρι του Ψηλορείτη, τα Λειβάδια και ασχολείται με την κτηνοτροφία.
Η βεντέτα των Στριλιγκάδων, που θα μας απασχολήσει στο σημείο αυτό της έρευνάς μας, είναι πρόσφατη και αφορά δύο παρακλάδια της ίδιας οικογένειας: Της οικογένειας, δηλαδή, του Χαρίδημου Ιωάννου Στριλιγκά και του ξαδέλφου του Χαρίδημου Εμμανουήλ Στριλιγκά. Η πρώτη από τις δύο αυτές ξαδελφικές οικογένειες ακούγεται με το παρανόμι «Ζάρφιδες» και η δεύτερη με το παρανόμι «Γεωργαλήδες».
Πρόκειται, δηλαδή, για μια ενδοοικογενειακή βεντέτα, είδος μάλλον σπάνιο στην Κρήτη, όπου ο δεσμός της οικογένειας είναι ισχυρός ακόμη και σε μέλη της, που δεν τα συνδέει κάποια συγγένεια, αλλά απλώς η συνωνυμία. Στις μεγάλες κρητικές οικογένειες επιβιώνουν ακόμη ιεραρχίες και διαδικασίες αποδεκτές από όλους, χάρη στις οποίες εξουδετερώνονται οι όποιες διαφορές ανάμεσα στα μέλη....

Δημήτρης Ξυριτάκης

(Πλήρες άρθρο στο τεύχος νο 74 των ΣΤΙΓΜΩΝ)