Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ασκήθηκαν διώξεις για το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας Κατερίνης

Σκάνδαλο με προεκτάσεις στην Α.Τ.Ε. Κατερίνης


Σκάνδαλο με μεγάλες προεκτάσεις στην Α.Τ.Ε. Κατερίνης



Το ''γαλαζοπράσινο'' σκάνδαλο που συγκλόνισε την Αγροτική Τράπεζα Κατερίνης για τα στεγαστικά δάνεια που εγκρίθηκαν για την ανέγερση κατοικιών Αθίγγανων, και κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων φαίνεται να έχει πολλές προεκτάσεις.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική ανάκριση αποπερατώθηκε και ασκήθηκαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης και ο φάκελος του σκανδάλου βρίσκεται από τις 5 Μαρτίου του 2009 στο γραφείο της ανακρίτριας, οπότε αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και ονομαστικά.

Η κομπίνα είχε στηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο με πρωταγωνιστές εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας: ο πολιτικός μηχανικός και η ελεγκτής της Αγροτικής Τράπεζας, επίσης πολιτικός μηχανικός. Ο πρώτος, κουμπάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης, η δεύτερη προσκείμενη στη συμπολίτευση.

Στο κόλπο φερόταν να εμπλέκεται και ένας δικηγόρος, στενός συνεργάτης πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε τη "βίτρινα" της υπόθεσης και έδινε και κάτι "ψιλά" στους Αθίγγανους, για να μην διαμαρτύρονται και άλλοι δύο υπάλληλοι της Αγροτικής.

Το "μεγάλο κόλπο"

Ογδόντα πέντε Αθίγγανοι φέρονταν να εξουσιοδότησαν τον πολιτικό μηχανικό να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθούν στεγαστικά δάνεια για την αγορά οικοπέδων και την ανέγερση κατοικιών.

Η κάθε οικογένεια Αθίγγανων υπολογίζεται ότι θα λάμβανε δάνειο ύψους από 100.000 έως 140.000 ευρώ.

Τα «οικόπεδα», όμως, δεν ήταν παρά χωράφια χαμηλής αξίας, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχή έξω από την Κατερίνη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν σε πρώην δήμαρχο της πόλης και στην συζύγο του, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για άλλες υποθέσεις στο παρελθόν.

Τελικά, εγκρίθηκαν 35 δάνεια συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ. Τα χρήματα τα εκταμίευσε από το 2006 μέχρι και το 2008, ο πληρεξούσιος των Αθίγγανων, ο πολιτικός μηχανικός.

Όμως, στα χωράφια που αγοράστηκαν δεν είχε χτιστεί ποτέ ούτε ένα… λιθαράκι, ενώ η μηχανικός και εκτιμήτρια της Αγροτικής Τράπεζας, έστελνε στα κεντρικά στην Αθήνα, ψευδείς αναφορές ότι δήθεν τα σπίτια βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε, όταν τον περασμένο Ιούνιο μετά από καταγγελία κατέφθασε στην περιοχή κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα, οι οποίοι με έκπληξη ανακάλυψαν ότι στα χωράφια δεν υπήρχαν παρά μόνο… θάμνοι και πέτρες.



Το θέμα, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Κυριακάτικη Αργώ», έδωσε έναυσμα στην δικαιοσύνη να κινηθεί και απασχόλησε έντονα το γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Αγροτικής Τράπεζας. Η μηχανικός, που εκτιμούσε την αξία των οικοπέδων, όπου θα αναγείρονταν τα σπίτια και έστελνε στα κεντρικά της Τράπεζας στην Αθήνα ψεύτικα στοιχεία, έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστικό της έκτασης της «κομπίνας» είναι το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα, είχε απαγορεύσει στο υποκατάστημα Κατερίνης να εγκρίνει στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Εκεί παραλαμβάνονταν μόνο οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις δίνονταν από τα κεντρικά στην Αθήνα.

Το σκάνδαλο φαίνεται να επεκτείνεται και στο θέμα των οικοπέδων, αφού και εκεί όπου τον τελευταίο μήνα "φύτρωσαν" κάποια "γιαπί", εμφανίζονται να προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, καθώς και για την "υπόσταση" των δικαιούχων των στεγαστικών δανείων, αφού η δημοσιογραφική έρευνα είναι σε έξελιξηκαι σύμφωνα με πληροφορίες αναμενέται να φέρει και νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητος.