Αγαπητέ Ανδρέα,
Σε ευχαριστώ πολύ για την μακροσκελή επιστολή σου.
Πρέπει να γνωρίζεις, πως στην ομάδα μας δεν υπάρχουν σχολιαστές με κουκούλες και πολύ κακώς βιάστηκες να την «φορέσεις» σε ένα από τα μέλη μας. Λοιπόν, το όνομα της αρθρογράφου είναι Ευαγγελία Χιοτέλλη.
 
Αγαπητέ Ανδρέα, η Εθελοντική Ομάδα δεν λοξοδρόμησε. Λοξά βαδίζουν όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι η κοινωνία των πολιτών άλλαξε, απαιτεί, έχει απορρίψει τους δήθεν προστάτες της  και είναι έτοιμη να τιμωρήσει όσους την έβλαψαν και την εκμεταλλεύτηκαν. Από την Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά.
 
Πάντως, έχω την εντύπωση, πως μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας. Ούτε για τους τριετείς, αυτούς τους λίγους καρπούς της, αλλά ούτε και για την πολύπλευρη σύνθεσή της. Ναι, μια σύνθεση από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά. Τρομάζει; Ακούγεται εξωφρενικό; Ενοχλεί; Όπως και να είναι, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από τον καθένα, και μάλλον αυτό είναι που χάνεις, εσύ και όλοι οι πολίτες, που παραμένετε μακριά από τα κινήματα των πολιτών.
Δεν πειράζει όμως. Όλοι κάποτε θα συνηθίσουμε στην ιδέα, ότι ο ήλιος βγαίνει και ανήκει σε όλους. Βέβαια, οφείλουμε γνωρίζουμε, δεξιοί, αριστεροί, ενεργοί, ανενεργοί, ανένταχτοι και ενταγμένοι πολίτες, πως για να «σηκωθεί ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ». Επειδή λοιπόν εμείς -δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, λέγε μας απλά πολίτες- στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας έχουμε δουλέψει πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, όταν κάποτε βγει αυτός ο ήλιος,  κάποιοι να μας αναγκάσουν και πάλι να μείνουμε στη σκιά τους!
 
Όχι φίλε Ανδρέα! Τέρμα οι προνομιακές θέσεις στον ήλιο και τα «γωνιακά» κομματικά οικόπεδα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Με αυτό το ψευδοδίλλημα δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά και σε παρακαλώ μην το ξαναπροσπαθήσεις. Σε παρακαλώ, μην ξαναπροσπαθήσεις να «καρφώσεις» ταμπέλα στην «είσοδο» της ομάδα μας! Είναι άδικο και αν μη τι άλλο ανέντιμο, γιατί κανείς μας μέχρι τώρα δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής! Αν πιστεύεις το αντίθετο, σε παρακαλώ/προκαλώ να απαντήσεις! Ξεκάθαρα!
 
Αν πίσω από τα λόγια της Εύης διακρίνεις σιωπή προς όφελος της Αριστεράς, αυτό είναι δικό σου και ίσως και δικό της πρόβλημα. Πάντως όχι της ομάδας! Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας δεν πρόκειται να γίνει «μαγαζάκι/μαντρί» ΚΑΝΕΝΟΣ! Οι καιροί αυτοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!
 
Αν επίσης δεν μπορείς να διακρίνεις την προκλητικά ζητούμενη ομοιότητα μεταξύ των ονομάτων «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας» -γνωστή εδώ και τρία χρόνια στην πόλη μας- και «Εθελοντική Ομάδα Ν. Πιερίας», πρέπει να σου πως, πως επίσης και εδώ το πρόβλημα είναι δικό σου. Το ζητούμενο δεν είναι ότι ιδρύθηκε μια ακόμη εθελοντική ομάδα στην πόλη μας, αλλά γιατί έγινε η επιλογή σχεδόν της ίδιας ονομασίας με αυτήν της ομάδας μας. Ειλικρινά, θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σου και γι αυτό το θέμα, στο οποίο δεν αναφέρθηκες καθόλου. Βλέπεις ήταν η αιτία της επιστολής που έγραψε το μέλος μας.
 
Για περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με την επιστολή της κυρίας Χιοτέλλη μπορείς να απευθυνθείς στην ίδια.
Οι απόψεις της, όπως και όλες οι απόψεις των μελών που δημοσιεύονται στον ΤΟΠΟ ΜΟΥ, εκφράζουν την άποψη μόνο του ιδίου του συγγραφέα και όχι της ομάδας.
Χαιρετισμούς από την Κολονία
Ηλίας
 
ΥΓ1: Θέλω να επιστήσω την προσοχή σου στην πρώτη σειρά του ηλεκτρονικού μηνύματος, το οποίο απέστειλα χθες στα μέλη της ομάδας. Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται ευκρινέστατα: «Τοποθέτηση μέλους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας σχετικά με την ίδρυση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πιερίας – Εθελοντική Ομάδα». Βλέπεις, όπως «σκοπός της δικής σου παρέμβασης ήταν η κατάθεση μιας ακόμη άποψης» έτσι και τα μέλη της ομάδας μας έχουν το δικαίωμα και μπορούν να καταθέτουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
 
ΥΓ2: Η επιστολή σου, μαζί με τη δική μου απάντηση, στάλθηκαν στα μέλη της ομάδας μας και στα ΜΜΕ
 
 
 
 

 
Ο ήλιος βγαίνει για όλους
Φίλες και φίλοι τής εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας, διάβασα με μεγάλη προσοχή όλα αυτά που γράφει το μέλος τής ομάδας σας Ε.Χ., σε κείμενό του για τη νεοϊδρυθείσα κίνηση ενεργών πολιτών Πιερίας, υπό τον τίτλο: «Ο εθελοντισμός από μια άλλη ...οπτική γωνία» και με υπότιτλο: «Δεν είναι αυτός ο ρόλος τού ενεργού πολίτη!», κείμενο που δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας. 
Σχόλια, με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες;
Θα μου επιτρέψτε να κάνω κι εγώ το δικό μου σχόλιο και δεν με ενδιαφέρει αν δημοσιευτεί ή όχι. Άλλωστε, σκοπός τής παρέμβασής μου είναι η κατάθεση μιας ακόμη άποψης. Θα μου επιτρέψετε επίσης να κάνω το δικό μου σχόλιο, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκω ούτε στην εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας, ούτε όμως και στη νέα εθελοντική ομάδα που ονομάζεται «κίνηση ενεργών πολιτών Πιερίας».
Και για να εξηγούμαι, δεν συμμετείχα ούτε πρόκειται να συμμετάσχω τώρα ή στο μέλλον σε καμία από αυτές τις δύο εθελοντικές ομάδες, κι ας μη νομίσει κανείς ότι δεν θέλω να είμαι ενεργός πολίτης. Άλλωστε, ενεργοί πολίτες δεν είναι μόνο εκείνοι που συμμετέχουν σε εθελοντικά κινήματα και ομάδες δράσης.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να καταθέσω το δικό μου σχόλιο με την ιδιότητα του απλού πολίτη, να καταθέσω το σχόλιό μου επώνυμα και όχι ανώνυμα και όχι με τα αρχικά μου. Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου χωρίς την "κουκούλα της ανωνυμίας"…
Εξαρχής θέλω, πάντως, να πω ότι συμφωνώ με τη φράση – ευχή του Ηλία Τσολακίδη, σε πρόσφατο σημείωμά του, αναφερόμενος στην ίδρυση της νέας εθελοντικής ομάδας: «Εύχομαι ολόψυχα καλή αρχή στην νέα ομάδα και κλείνω με το αρχαίο ρητό: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!».
Το ίδιο βέβαια, δεν ισχύει μόνο για τη νεοϊδρυθείσα εθελοντική ομάδα, το ίδιο ισχύει και για εκείνη την ομάδα στην οποία συμμετέχει και αυτός, επειδή, καμιά φορά, μια προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει καλά αλλά ενδέχεται στην πορεία να λοξοδρομήσει.
Ο ήλιος βγαίνει για όλους
Κατά την άποψή μου, επειδή ζούμε σε περίοδο δημοκρατίας, με τα όποια ελαττώματα και αδυναμίες μπορεί να έχει αυτή η δημοκρατία μας, θεωρώ ότι επιτρέπεται στην εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας να υπάρχει και να δρα ελεύθερα, όπως επίσης επιτρέπεται και στην κίνηση ενεργών πολιτών Πιερίας να υπάρχει και να δρα ελεύθερα.
Θεωρώ όμως ότι αν τυχόν κάποιοι από την εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας ενοχλήθηκαν από την εμφάνιση μιας νέας εθελοντικής ομάδας στην Πιερία, κακώς ενοχλήθηκαν, διότι ο ήλιος βγαίνει για όλους, όχι μόνο για εσάς ή για εμάς ή για κάποιους άλλους. Βγαίνει για όλους.
Και ευτυχώς ή δυστυχώς, όπως λέει η Χαρούλα Αλεξίου και ο Οδυσσέας Ιωάννου σʼ ένα ποίημά τους: «…το ξέρω. Πάντα ο ήλιος θα βγαίνει, χωρίς να τον νοιάζει, αν θα τα καταφέρω» (Τίτλος ποιήματος: «Πάντα ο ήλιος θα βγαίνει». Τραγουδά η Χάρις Αλεξίου).
Κανείς μας δεν έχει το μονοπώλιο του εθελοντισμού, καμιά ομάδα ανθρώπων ή κανένα τμήμα ομάδας δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι μόνο αυτή είναι εθελοντική ομάδα δράσης και ότι καμία άλλη δεν είναι εθελοντική ομάδα δράσης.
Επιπλέον, στην επιστολή τού μέλους σας, Ε.Χ., εμφανίζεται και ένα κάλεσμα προς πολίτες που «πλησίασαν αυτή την ομάδα με ειλικρινείς προθέσεις, να το ψάξουν λίγο παραπάνω, τι αποτελέσματα θα έχει η συμμετοχή τους εκεί, για να μην αισθανθούν άλλη μια φορά εξαπατημένοι!!!».
Δηλαδή, το μέλος τής ομάδας σας, αν και δεν μας λέει το όνομά του και το επίθετό του, επιχειρεί να αφήσει υπονοούμενα και αμφιβολίες εναντίον αυτής της νέας εθελοντικής ομάδας και μάλιστα χωρίς να έχουμε δει καν μια οποιαδήποτε δράση της.
Το δένδρο και οι καρποί του
Και επειδή, όπως προανέφερα, συμφωνώ με τη φράση – ευχή του Ηλία Τσολακίδη, που είπε ότι εύχεται «ολόψυχα καλή αρχή στην νέα ομάδα" και έκλεισε με το αρχαίο ρητό: "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!», θα αναφέρω κι εγώ ένα αρχαίο ρητό, που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό (σε μετάφραση).
Σύμφωνα με αυτό το ρητό, «Τους ανθρώπους, το τι είναι καθένας, μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει από τους καρπούς που παράγουν. Άραγε, μήπως μαζεύουμε σταφύλια από τα αγκάθια ή σύκα από τους τριβόλους; Κάθε δένδρο υγιές παράγει καλούς καρπούς.
Δεν είναι δυνατόν ένα υγιές δένδρο να παράγει σάπιους καρπούς, ούτε είναι δυνατόν ένα άρρωστο δένδρο να παράγει καλούς καρπούς. Επομένως, από τους καρπούς που παράγει καθένας, μπορεί να δει κανείς με τι ανθρώπους έχει να κάνει» (Ματθαίος - 7,16-20).
Ωστόσο, το μέλος της ομάδας σας, Ε.Χ., μέσα από την επιστολή του φαίνεται ότι έχει βγάλει τα συμπεράσματά του προτού ακόμη δει οτιδήποτε έχει σχέση με τη νέα εθελοντική ομάδα, δηλαδή προτού δει οτιδήποτε έχει σχέση με τη δράση της και τα αποτελέσματά της.
Το μέλος σας, Ε.Χ., μου δίνει την εντύπωση ότι βιάζεται να φτιάξει χαρακώματα, μου δίνει την εντύπωση ότι βιάζεται να πει ποιοι είναι κατά τη γνώμη του οι «καλοί» και ποιοι είναι οι «κακοί» τής υπόθεσης, μου δίνει την εντύπωση ότι βιάζεται να πει ποια είναι η καλή και ποια είναι η κακή εθελοντική ομάδα. Βιάζεται επίσης και να κατατάξει σε συγκεκριμένο κόμμα εκείνους που οργανώνουν τη νέα εθελοντική ομάδα.
Ενδεχομένως, το μέλος σας, Ε.Χ., ενδεχομένως λέω, να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο ως προς την κομματική τοποθέτηση των μελών της νέας εθελοντικής ομάδας ή να αποδειχθεί ότι τελικά η νέα εθελοντική ομάδα θα αποτελείται από μέλη άλλων κομμάτων κλπ. Αλλά αυτό, άραγε, αποτρέπει αυτούς τους εθελοντές από το να παράγουν μη κομματική δράση; Γιατί βιάζεται το μέλος σας; Αγωνιά μήπως κάποια μέλη ή κάποιοι φίλοι τής εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας φύγουν και πάνε στη νέα εθελοντική ομάδα;
Η άποψή μου είναι ότι κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα του εθελοντή και καμία ομάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα της εθελοντικής ομάδας. Και θεωρώ ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό για την Πιερία μας να ιδρύονταν κι άλλες εθελοντικές ομάδες. Γιατί όχι; Ή νομίζει κανείς ότι όλα όσα έλεγε ή συνεχίζει να λέει η εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας είναι τα ορθά και όλα τα άλλα που λένε ή θα πουν κάποιοι άλλοι, είναι λάθος;
Επιθέσεις εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σιωπή για την Αριστερά.
Ακόμη, σε κάποιο σημείο τής επιστολής, το μέλος σας, Ε.Χ., προχωράει σε επιθέσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η νέα εθελοντική ομάδα έχει σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας:
«Ο ιδρυτής του κόμματός τους, όταν ήρθε στην Ελλάδα ΜΕΤΑ τη χούντα, χρησιμοποίησε για όνομα του κόμματός του τις λέξεις "Νέα Δημοκρατία" από το σύνθημα του αντιδικτατορικού αγώνα της αριστεράς "εμπρός για μια νέα δημοκρατία" που είχε συνδεθεί στην συνείδηση των μαζών με το όραμα για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα»;
Το μέλος σας επιτίθεται όμως και εναντίον του ΠΑΣΟΚ (δεν το κατονομάζει, απλώς το φωτογραφίζει εκφέροντας και ύβρεις), λέγοντας: «Τους βολεύει που ο περισσότερος κόσμος δεν είναι επαρκώς ψαγμένος και κυρίως δεν έχει ιστορική μνήμη!!! Στις δύσκολες συνθήκες που μας οδήγησαν αυτοί και οι άλλοι που χρησιμοποίησαν την λέξη "σοσιαλισμό" και "σοσιαλιστής" αντί για "σοσιαληστής" που αποδίδει με ακρίβεια την καταλήστευση του εθνικού και κοινωνικού πλούτου προς ίδιον όφελος, προσπαθούν να μπερδέψουν τον πολίτη και να τον πείσουν ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που μαζεύει τα σκουπίδια και στέλνει υπομνήματα που στην καλύτερη περίπτωση τα πετάν στα σκουπίδια».
Επειδή όμως η επιστολή αυτή του μέλους σας, Ε.Χ., δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα σας, θα ήθελα να ρωτήσω: Συμφωνείτε ή όχι με τις επιθέσεις που κάνει εναντίον τής νέας εθελοντικής ομάδας, εναντίον τής Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Συμφωνείτε με τα κομματικά χαρακώματα που κατασκευάζει το μέλος τής ομάδας σας, Ε.Χ.; Και ένα ακόμη ερώτημα: Πού συμφωνείτε σʼ αυτή την επιστολή και πού διαφωνείτε;
Αναρωτιέμαι, επίσης, θέλετε ή δεν θέλετε οι πολίτες που έρχονται στην εθελοντική σας ομάδα, να πιστεύουν ό,τι θέλουν ιδεολογικά ή κομματικά; Ή μήπως θέλετε οι πολίτες που έρχονται στην εθελοντική σας ομάδα να πιστεύουν μόνο στην Αριστερά; Νομίζω ότι είναι ανάγκη να απαντήσετε χωρίς περιστροφές στα ερωτήματα αυτά, ώστε να ξέρουν και οι πολίτες τις απόψεις σας. Θα ήθελα να διαβάσω  τις απόψεις σας επί των θεμάτων αυτών, όχι με ύβρεις αλλά με πειστικά επιχειρήματα, όχι ανώνυμα, αλλά επώνυμα.

Κατερίνη, 19 Ιουνίου 2010
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
Πτυχιούχος ΑΕΣ Αθηνών
Πτυχιούχος Θεολογικής Αθηνών
Δημοσιογράφος
E-mail: agalanos@kat.forthnet.gr

O/H SporTools GmbH - Elias Tsolakidis έγραψε:
Τοποθέτηση μέλους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας σχετικά με την ίδρυση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πιερίας – Εθελοντική Ομάδα Ν. Πιερίας

Ο εθελοντισμός από μια άλλη ...οπτική γωνία


Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ενεργού πολίτη!
Image
Λοιπόν, βλέπω από άλλη οπτική γωνία το ζήτημα της νέας "εθελοντικής" ομάδας "δράσης" πολιτών (ΚΕΠΟ). Δεν πιστεύω τις ανιδιοτελείς τους προθέσεις!!! Το θεωρώ προβοκάτσια και προσπάθεια σύγχισης των πολιτών. Φοβήθηκαν τους πραγματικά ενεργούς πολίτες και ακολούθησαν την συνηθισμένη πρακτική της άρχουσας τάξης να οικειοποιείται λαοφιλείς εκφράσεις, συνθήματα κλπ προς εξαπάτηση του κόσμου. Να θυμηθώ, ότι ο ιδρυτής του κόμματός τους, όταν ήρθε στην Ελλάδα ΜΕΤΑ τη χούντα, χρησιμοποίησε για όνομα του κόμματός του τις λέξεις "Νέα Δημοκρατία" από το σύνθημα του αντιδικτατορικού αγώνα της αριστεράς "εμπρός για μια νέα δημοκρατία" που είχε συνδεθεί στην συνείδηση των μαζών με το όραμα για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα;
Τους βολεύει που ο περισσότερος κόσμος δεν είναι επαρκώς ψαγμένος και κυρίως δεν έχει ιστορική μνήμη!!! Στις δύσκολες συνθήκες που μας οδήγησαν αυτοί και οι άλλοι που χρησιμοποίησαν την λέξη "σοσιαλισμό" και "σοσιαλιστής" αντί για "σοσιαληστής" που αποδίδει με ακρίβεια την καταλήστευση του εθνικού και κοινωνικού πλούτου προς ίδιον όφελος, προσπαθούν να μπερδέψουν τον πολίτη και να τον πείσουν ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που μαζεύει τα σκουπίδια και στέλνει υπομνήματα που στην καλύτερη περίπτωση τα πετάν στα σκουπίδια.
Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ενεργού πολίτη!
Ο ενεργός πολίτης έχει λόγο και έργο για όσα έχουν σχέση με την ζωή του και με το μέλλον το δικό του και των παιδιών του και δεν είναι απλά χειροκροτητής, επιδότης υπομνημάτων ή νεροκουβαλητής της (άδικης και καταχρηστικής - έστω και αν "νομιμοποιείται" με διαδικασίες εκλογών που ξέρουμε με ποιο τρόπο εξαγοράζουν την ψήφο- για τον λαό) εξουσίας!!!
Θέλουν να σιγουρέψουν ότι τα πρόβατα από το μαντρί τους, εξ αιτίας της απόλυτα δικαιολογημένης δυσαρέσκειας τους, δεν θα το σκάσουν για να βρουν την ελευθερία και αυτοκυριαρχία τους, εκεί που πραγματικά υπάρχει, και ότι θα τα αρμέγουν μέχρι να έρθει η ώρα για την σφαγή τους (στην κυριολεξία)!!! Καλώ όσους πλησίασαν  αυτή την ομάδα με ειλικρινείς προθέσεις να το ψάξουν λίγο παραπάνω, τι αποτελέσματα θα έχει η συμμετοχή τους εκεί για να μην αισθανθούν άλλη μια φορά εξαπατημένοι!!!
Σε αναμονή των χειρότερων αν δεν πάρουμε ΕΓΚΑΙΡΩΣ στα χέρια μας το μέλλον μας. Είμαστε οι πολλοί και η δύναμη είναι δική μας αν την χρησιμοποιήσουμε σωστά. Ας αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας με συλλογικότητα, θάρρος, εντιμότητα και αλληλεγγύη και έτσι το μέλλον μας θα είναι ο παράδεισος επί γης και όχι η κόλαση του Δάντη που μας προορίζουν. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ!!! 
Ε.X.