Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Το Κιλκίς ανοίγεται στην πράσινη οικονομία (Γιατί όχι και στην Πιερία;)

Ηλεκτροπαραγωγή 3,5 ΜW στον νομό από τα απόβλητα της αγροτικής παραγωγής

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Η οικονομική κρίση αλλά και η ανάγκη για χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης ενώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες επιχειρηματίες σε κοινές δράσεις. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς, που σε συνεργασία με τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο του νομού και την εταιρεία ΕΝΙΜΕΧ ίδρυσε την Green Development (Πράσινη Ανάπτυξη Κιλκίς) ΕΠΕ και προχωρεί σε μια σημαντική επένδυση 14 εκατομμυρίων ευρώ για βιομάζα και βιοαέριο στον νομό.

Η σκέψη τους ήταν απλή: ο Νομός Κιλκίς είναι δεύτερος σε δυναμικότητα αγροτοκτηνοτροφικός νομός στην Ελλάδα και τα απορρίμματα της αγροτοκτηνοτροφικής δράσης, που φθάνουν τους 5.000 τόνους ετησίως, παραμένουν όχι απλώς αναξιοποίητα αλλά και... παραπεταμένα σε διάφορα σημεία του νομού αλλά και της πόλης του Κιλκίς. Με μεθοδική παραγωγική διαδικασία τα απορρίμματα αυτά θα συλλέγονται βοηθώντας τα μέγιστα στη φυσική ανακύκλωση και θα αξιοποιούνται σε μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη τη βιομάζα που προκύπτει από τα αγροτοκτηνοτροφικά απορρίμματα. Την ίδια στιγμή θα προχωρήσει και η αξιοποίηση του βιοαερίου, που θα προέρχεται από την πολτοποίηση των απορριμμάτων. Σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν τα αστικά απορρίμματα και απόβλητα της πόλης του Κιλκίς, ενώ σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα στη διαδικασία ανακύκλωσης και ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να αξιοποιηθούν και τα βιομηχανικά απόβλητα από τη ΒΙΠΕ του Κιλκίς και από τις βιομηχανικές περιοχές της Νέας Σάντας και του Πολυκάστρου. Στην παραγωγική διαδικασία που ετοιμάζεται θα δημιουργηθούν περίπου 120 νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει στη Μακεδονία.

Την προσπάθεια ξεκίνησαν ο δήμαρχος του Κιλκίς κ. Δ. Τερζίδης και ο επιχειρηματίας κ. Θ. Τζεβελέκης, πρόεδρος της ΕΝΙΜΕΧ, βάζοντας στον συνεταιρισμό και τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο του Κιλκίς. Είναι φανερό ότι παρά την οικονομική δυσπραγία και τις δυσκολίες της χρηματοδοτικής πρόσβασης και παρά τα μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση νέων βιομηχανικών επενδύσεων κάποιοι άνθρωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων, από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και κάποιοι νέοι σε ηλικία αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να κινηθούν για να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αποεπένδυσης στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς θα έμενε χωρίς αντίκρισμα αν δεν υπήρχε συνεργασία με έναν ιδιώτη επιχειρηματία ώστε να εξασφαλιστούν τόσο η τραπεζική χρηματοδότηση όσο και η διασφάλιση τεχνογνωσίας. Παράλληλα όμως η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει εάν δεν εξασφαλιζόταν και η συνεργασία αγροτών και κτηνοτρόφων του Κιλκίς που παρέχουν την πρώτη ύλη για τη βιομάζα και το βιοαέριο. Η ισχύς διασφαλίζεται εν τη ενώσει.

«Η παρουσία του δήμου και των αγροτοκτηνοτρόφων εγγυάται και τον κοινωνικό έλεγχο της όλης δραστηριότητας» λέει προς «Το Βήμα» ο κ. Θ. Τζεβελέκης, ενώ ο δήμαρχος κ. Δ. Τερζίδης συμπληρώνει: «Θέλουμε ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, λειτουργίας των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, ενώ τα επόμενα βήματα θα είναι η τηλεθέρμανση,η δημιουργία θερμοκηπίων και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία με την ΕΝΙΜΕΧ, ενώ θα διευκολυνθούν ιδιαίτερα από οικονομική άποψη μόλις υπάρξει ολοκλήρωση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην πόλη του Κιλκίς». Ο άμεσος σχεδιασμός για την υλοποίηση της επένδυσης των 14 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τις δύο μονάδες βιοαερίου, τη μία μονάδα βιομάζας και ένα θερμοκήπιο 30 στρεμμάτων επενδυμένο με φωτοβολταϊκά στοιχεία. «Το συνολικό εγχείρημα όμως θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητο χώρο 100 στρεμμάτων με το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας να φθάνει σε πρώτη φάση τα 3,5 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος» διευκρινίζει ο κ. Τζεβελέκης, ο οποίος επίσης συμφωνεί με τον δήμαρχο Κιλκίς ότι πρέπει να γενικευθεί η χρήση Φυσικού Αερίου στον νομό ώστε μαζί με το αέριο και τη βιομάζα να αποτελέσει τον πυρήνα της φθηνής ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή. Αλλωστε η ΕΝΙΜΕΧ σε μια παράλληλη βιομηχανική δραστηριότητα κατασκευάζει υλικά και εξαρτήματα δικτύων Φυσικού Αερίου και πετρελαίου, ενώ ο κ. Τζεβελέκης βλέπει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της αεριοκίνησης και της δημιουργίας πρατηρίων φυσικού αερίου. Το πρώτο τέτοιο πρατήριο της Βόρειας Ελλάδας θα λειτουργήσει η ΕΝΙΜΕΧ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη