Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Πάρτι με παχυλούς μισθούς 100.000 ευρώ σε δήμους

Τι και αν οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ ξεπερνούν τους 58, μετρώντας οφειλές άνω των 1,8 δις ευρώ. Ορισμένοι υπάλληλοι σε επιχειρήσεις δήμων αποδεικνύεται ότι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Μισθοί έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Φύλλο και φτερό κάνει το υπ. Οικονομικών τα "καυτά" μισθολόγια
Τουλάχιστον 58 δήμοι είναι σε οικονομική κατάρρευση, ωστόσο στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις γίνεται πάρτι με παχυλές αμοιβές ηλεκτρολόγων και υδραυλικών που ξεπερνούν ετησίως τα 40.000 ευρώ, αλλά και υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 75.000, ακόμα και τα 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο τα μισθολόγια για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, ακόμα και εκείνων που λόγω του "Καλλικράτη" έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες.
Τα αναλυτικά στοιχεία των μισθολογίων έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους δήμους που συνεχίζουν να έχουν επιχειρήσεις ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.
Ως τελική ημερομηνία για να αποσταλούν τα μισθολόγια των επιχειρήσεων στο υπουργείο έχει τεθεί η 20ή Ιουλίου, δηλαδή μέχρι αύριο Τετάρτη.
Τα στοιχεία θα εκτιμηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους, υπό το πρίσμα της κατάρτισης και του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει άμεσα.
Σε δυσχερή κατάσταση τα οικονομικά των δήμων
Την ίδια στιγμή ισχυρός πονοκέφαλος για το υπουργείο Εσωτερικών είναι το μέλλον των υπερχρεωμένων δήμων, καθώς αναζητούνται τρόποι διάσωσης χωρίς να σημειωθούν κραδασμοί, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων σε καθεστώς Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν δήμους οι οποίοι είναι συνεπείς στις δανειακές ετήσιες υποχρεώσεις τους και παρουσιάζουν έσοδα ( π.χ. ενοίκια κ.ά.), έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο να μην τους απαγορευθεί απολύτως να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και με τη βοήθεια της σύναψης νέων δανείων.
Τα χρέη των υπερχρεωμένων ΟΤΑ υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση.
Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.