Ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά το σώμα ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Επεσήμανα κατ’ αρχάς το ανησυχητικό γεγονός ότι το χρέος της κοινοπραξίας προς την Δημοτική Επιχείρηση όσο περνάει ο καιρός αντί να μειώνεται, διογκώνεται επικίνδυνα, κάτι που αποδεικνύει πως τέτοιες μεγάλες «αποκλειστικού τύπου» συμφωνίες εκτός από τα αναμφισβήτητα πολλά θετικά τους σημεία, κρύβουν κι αρκετούς κινδύνους, ιδίως όταν δεν έχει προβλεφθεί κάποια εναλλακτική πηγή εξεύρεσης εσόδων. Επίσης ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι μελέτη που εκπονήθηκε πριν από 4 και πλέον χρόνια υπολόγιζε το απόθεμα του υλικού της Δημ. Επιχείρησης σε περίπου 10 εκ. τόνους. Αν σκεφτούμε ότι μόνο η κοινοπραξία έχει ήδη δεσμεύσει περισσότερο απ’ το μισό αυτής της ποσότητας και προσθέσουμε και ποσότητες που έχουν πάρει κι άλλες εταιρίες ή ιδιώτες, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι με την τακτική του να δίνουμε συνεχώς αυτούσιο υλικό, το απόθεμα της επιχείρησης «στερεύει» με ό,τι σημαίνει αυτό για την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τους εργαζόμενους!
Για εμάς η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. θα πρέπει τάχιστα να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να επενδύσει πλέον στην μεταποίηση προϊόντων. Η απάντηση του διευθυντή της επιχείρησης πως υπάρχουν κι άλλα 200 στρ. προς εκσκαφή, προσωπικά δεν με καθησυχάζει καθόλου καθώς έχω την εντύπωση (αν και με κάποια επιφύλαξη) πως και η έκταση αυτή συμπεριλαμβανόταν στους υπολογισμούς της μελέτης που ανέφερα, ενώ για κάποιες νέες εκτάσεις που ενδιαφερόταν να αγοράσει η δημ. επιχείρηση γνωρίζουμε πως εδώ και πολύ καιρό οι διαπραγματεύσεις έχουν τελματώσει. Ούτως ή άλλως ο δημαρχεύων και πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. κ. Φαρμάκης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε πως δεν είναι πολύ μακριά η ώρα που «θα συμβεί αυτό που όλοι ξέραμε· το χαλίκι θα τελειώσει!». Ο κ. Φαρμάκης βέβαια υποστήριξε πως η επόμενη ημέρα για την δημ. επιχείρηση είναι η πώληση οικοπέδων του Βιοτεχνικού Πάρκου που είναι ιδιοκτησία της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Εν μέρει θα συμφωνήσω μαζί του, όμως αυτή η δραστηριότητα σίγουρα δεν είναι αρκετή. Άλλωστε δε νομίζω να είναι κανείς ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα αποδοχή του εγχειρήματος από τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.
Η κ. Μόχλα – Φαρμάκη ρώτησε τον κ. Μανολόπουλο, λογιστή της επιχείρησης, για ποιο λόγο εμφανίζονται συνεχώς αυξανόμενα τα έξοδα μισθοδοσίας της Κατασκευαστικής πρώην Δήμου Δίου που πλέον λειτουργεί ως υποκατάστημα της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., ενώ αντίθετα ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης πέφτει πάρα πολύ, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό των εσόδων που είναι τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Επίσης παρατήρησε πως γενικότερα ο προϋπολογισμός της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. με τη μορφή που δόθηκε στους δημ. συμβούλους δεν ήταν καθόλου εύληπτος, ούτε εύχρηστος.
Προτού κλείσω το συγκεκριμένο θέμα, αισθάνομαι πως οφείλω να σχολιάσω ορισμένες τοποθετήσεις συναδέλφων δημ. συμβούλων γύρω από τον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.: 1) Είναι πράγματι δυσάρεστο έως απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ισολογισμός οικ. έτους 2010 της Κατασκευαστικής Δίου ήρθε μόλις προχθές – με τόσους μήνες καθυστέρηση – προς ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Α.Δ.Ο και τελικά καταψηφίστικε γιατί δεν είχε ελεγχθεί ακόμη από ορκωτό λογιστή! Ωστόσο, εάν έκανε κανείς τον κόπο να κοιτάξει τα έγγραφα του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. που είχαμε εμείς ως δημ. σύμβουλοι στη διάθεσή μας πριν από τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, θα έβλεπε ότι τουλάχιστον τα στοιχεία του εν λόγω ισολογισμού υπήρχαν και μάλιστα αναλυτικά. Συνεπώς δεν μπορεί να επικαλείται κανείς δημ. σύμβουλος έλλειψη ενημέρωσης για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
2) Είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε αλόγιστες σπατάλες και υπερβολικά έξοδα. Ωστόσο δεν μπορούμε και δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, ούτε να «βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι» επιχειρήσεις με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και σκοπούς. Έτσι είναι τουλάχιστον ατυχής η όποια σύγκριση ανάμεσα π.χ. στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και την Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. Όσο για τα έξοδα που θεωρήθηκαν από ορισμένους συμβούλους υπερβολικά (κινητής τηλεφωνίας, προβολής – διαφήμισης κ.α.) μένει στους διοικούντες τον δήμο και την Δ.Ε.Α.Δ.Ο. να αποδείξουν ότι τα έξοδα αυτά είτε θα πιάσουν τόπο, είτε θα περικοπούν.
3) Είναι απορίας άξιο το πως εμπειρότατοι δημ. σύμβουλοι του πρώην δήμου Λιτοχώρου «πετούν» υπό μορφήν «πυροτεχνημάτων» ερωτήματα όπως το αν θα μπορούσε δήθεν ο δήμος να προχωρήσει σε ένα είδος μετάταξης υπαλλήλων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. (όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι) στις υπηρεσίες του Δήμου που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού. Άραγε παίζουν με τον πόνο τον δικό μας, των συνδημοτών μας ή των εργαζομένων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.;!; Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε φυσικά να δοθεί από την διευθύντρια του Δήμου ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν νομικά να γίνει!
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η πολύπλευρη και πολυετής προσφορά της δημοτικής επιχείρησης στον τόπο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όποια λάθη και οι εσφαλμένοι χειρισμοί και πρακτικές του παρελθόντος θα πρέπει να συνεχισθούν. Αντιθέτως θα πρέπει να επισημανθούν και να διορθωθούν άμεσα για το καλό της ίδιας της επιχείρησης και των εργαζομένων, καθώς και για το συμφέρον του δήμου και των δημοτών! Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν βλέπουμε την απαιτούμενη αλλαγή πλεύσης από πλευράς των διοικούντων, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.!
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».