Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Οργισμένοι επικήδειοι

Οργισμένοι επικήδειοι

Ανάστατη είναι η κοινωνία στην Κύπρο λόγω των συνεπειών της τρομακτικής έκρηξης που σκότωσε 12 ανθρώπους και κατέστρεψε την υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Στη Λευκωσία έγινε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο και η αστυνομία συγκρούστηκε με μια ομάδα ακραίων που προσπάθησε να μπει στον περιφραγμένο χώρο του μεγάρου. Εγινε υπερβολική χρήση δακρυγόνων, που προκάλεσε το θυμό των πολιτών που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο αυτό.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης και παραλληλίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος του 1974. «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τα δικαιολογημένα συναισθήματα πόνου και αγανάκτησης του λαού, επιχειρώντας να τα μετατρέψουν σε απαίτηση για απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενώ ο γιος του προέδρου Χριστόφια, στέλεχος της νεολαίας του κόμματος ΕΔΟΝ, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει: «Κατέλυσαν τη δημοκρατία και εισέβαλαν στο προεδρικό μία φορά το 1974! Σήμερα είναι η επομένη φορά από τότε που οι φασίστες προσπαθούν να εισβάλουν στο προεδρικό!».
Καμία δήλωση Χριστόφια
Πολίτες, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, οργανώνονται μέσω του Ιντερνετ και προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα το βράδυ έξω από το προεδρικό. Οι πολίτες ζητούν την παραίτηση του προέδρου, ενώ ξεκίνησε και σχετική εκστρατεία μέσω του Ιντερνετ για συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στον επίτροπο Διοικήσεως (ombudsman) της Ε.Ε. Κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν έχει ζητήσει την παραίτηση Χριστόφια, αν και ζητούν με επιμονή την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, υποδεικνύοντας τον πρόεδρο σαν τον κύριο υπεύθυνο της τραγωδίας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το πρωί της Δευτέρας, ούτε έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση, πέρα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι έχει αποφασίσει να διορίσει ερευνητική επιτροπή για τα συμβάντα.
Οι επιπτώσεις της έκρηξης έχουν αγγίξει όλους τους πολίτες λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα προβλήματα στη βιομηχανία, το κομφούζιο στους δρόμους λόγω της μη λειτουργίας των φώτων τροχαίας και των άλλων παρεμφερών προβλημάτων. Σε αυτό το κλίμα έγιναν χθες οι πρώτες κηδείες των νεκρών. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υπουργών, ενώ σε μία περίπτωση οι συγγενείς εξέφρασαν την επιθυμία να μην παραστεί κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις συγγενείς και φίλοι των νεκρών αποδοκίμασαν τους κρατικούς αξιωματούχους.
Στο μεταξύ ο Τύπος συνεχίζει να αποκαλύπτει έγγραφα και πληροφορίες για το ιστορικό του φορτίου με τα εκρηκτικά που είχε κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο που προερχόταν από το Ιράν και είχε προορισμό τη Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς πίεζαν φορτικά την κυβέρνηση να απαλλαγούν από το φορτίο το οποίο χαρακτήριζαν επικίνδυνο. Ομως όλες οι διαδικασίες σταματούσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δήλωνε πως για πολιτικούς λόγους το φορτίο έπρεπε να συνεχίσει να φυλάγεται ως είχε στον ανοιχτό χώρο, σε 100 εμπορευματοκιβώτια. Τα έγγραφα που αποκαλύπτονται καταδεικνύουν ότι όλος ο χειρισμός του θέματος γινόταν από το διπλωματικό γραφείο του προέδρου, το οποίο έδινε τις οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τα κιβώτια φούσκωναν
Οι πληροφορίες και τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν έχουν ήδη ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς προκλήθηκε η τραγωδία. Λόγω του χρόνου και της έκθεσής του στις υψηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία, το φορτίο άρχισε να αλλοιώνεται και να γίνεται επικίνδυνο.
Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια και ο διοικητής Ναυτικού, ο οποίος είναι μεταξύ των νεκρών, ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Από επιτόπια επίσκεψη διαφάνηκε ότι τα εμπορευματοκιβώτια άρχισαν να φουσκώνουν. Ενα από αυτά έμοιαζε με φουσκωμένο μπαλόνι έτοιμο να εκραγεί. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν να βρέχονται τα εμπορευματοκιβώτια με νερό τρεις φορές την ημέρα.
Την Τετάρτη πριν από την έκρηξη έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, στο οποίο συμμετείχε και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια. Τη Δευτέρα το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στο εμπορευματοκιβώτιο, που επεκτάθηκε στο γύρω χώρο. Αντρες της Εθνικής Φρουράς έσπευσαν να τη σβήσουν, ενώ ειδοποιήθηκε και η πυροσβεστική. Ομως δεν πρόλαβαν. Ολοι οι στρατιώτες και οι πυροσβέστες σκοτώθηκαν, ενώ το ωστικό κύμα κατεδάφισε τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ