Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο μέσω Διαδικτύου με το μποϊκοτάζ στο δημοφιλές τυρί κότατζ, εξαιτίας της αύξησης της τιμής που δυσαρέστησε τους καταναλωτές.
Στα μέσα Ιουλίου μια γυναίκα έστησε σκηνή σε μια χλιδάτη λεωφόρο του Τελ Αβίβ, θέλοντας να εκφράσει την αγανάκτησή της για το υψηλό ενοίκιο που κατέβαλλε.
Η πράξη της βρήκε γρήγορα μιμητές και οι σκηνές -ακολουθώντας το μοτίβο άλλων χωρών- άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε διάφορες περιοχές. Οι πρώτοι διαδηλωτές έδωσαν το «παρών». Ακολούθησαν κι άλλοι, με αποκορύφωμα την 6η Αυγούστου, όταν 270.000 άνθρωποι (ή 300.000 σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση) κατέκλυσαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων μεγάλων πόλεων όπως η Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος διαβίωσης και την έλλειψη φθηνής στέγης, εισάγοντας έτσι την οικονομική παράμετρο σε μια πολιτική ατζέντα φορτωμένη με ζητήματα ασφάλειας.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις φαίνεται ότι είναι η μεσαία τάξη που νιώθει τη θηλιά της υψηλής φορολογίας, την ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά και τη στέγαση και δεν δείχνει να αισθάνεται την ευημερία των αριθμών: μέση ετήσια ανάπτυξη (από το 2004) της τάξης του 4,5% και πτώση της ανεργίας την ίδια περίοδο από το 11% στο 5,7%.
«Δεν τα βγάζουμε πέρα»
«Οι Ισραηλινοί εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, δουλεύουν και πληρώνουν υψηλούς φόρους αλλά και πάλι δεν κερδίζουν αρκετά για να τα βγάλουν πέρα», δηλώνει στο πρακτορείο Associated ο 26χρονος φοιτητής Εχούντ Ροτέμ, ενώ 45χρονος κάτοικος τονίζει: «Δουλεύουμε τόσο σκληρά και δεν μπορούμε να έχουμε μια ήσυχη ζωή».
«Οι Ισραηλινοί εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, δουλεύουν και πληρώνουν υψηλούς φόρους αλλά και πάλι δεν κερδίζουν αρκετά για να τα βγάλουν πέρα», δηλώνει στο πρακτορείο Associated ο 26χρονος φοιτητής Εχούντ Ροτέμ, ενώ 45χρονος κάτοικος τονίζει: «Δουλεύουμε τόσο σκληρά και δεν μπορούμε να έχουμε μια ήσυχη ζωή».
Το κύμα της αγανάκτησης έρχεται εν μέσω μιας σχετικά ήρεμης θητείας για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου αλλά σίγουρα δεν κάνει καλό στη δημοτικότητά του. Οπως γράφουν οι «New York Times», ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μοιάζει να απειλείται προς το παρόν, ωστόσο δεν μπορεί και να μείνει απαθής.
Μια πρώτη αντίδραση ήταν η ανακοίνωση μέτρων για τη στέγαση, τα οποία ωστόσο απορρίφθηκαν ως «ανεπαρκή» από τους διαδηλωτές. Υπό την πίεση, συστάθηκε ειδική επιτροπή για την εξεύρεση λύσεων, ωστόσο κατέστη σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης επιδιώκουν μεγάλη διαδήλωση στις 3 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή ενός εκατ. ανθρώπων σε 50 πόλεις.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανακατέλαβαν την πλατεία – σύμβολο
Ανακατέλαβαν την πλατεία – σύμβολο
Την περασμένη εβδομάδα περίπου 5.000 «αγανακτισμένοι» Ισπανοί? ανακατέλαβαν την Πουέρτα ντελ Σολ, την πλατεία-σύμβολο των κινητοποιήσεων της Μαδρίτης, έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία που τους απέτρεπε από το να κατασκηνώσουν εκ νέου στη Σολ. Οι αστυνομικές δυνάμεις εν τέλει αποσύρθηκαν και οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα και την ανεργία έσπευσαν να ανακαταλάβουν το έδαφος. «Η πλατεία ανήκει στον λαό. Σήμερα έχουμε πολλούς λόγους για να γιορτάσουμε. Νικήσαμε αυτή τη μάχη», φώναζε από τα μεγάφωνα ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια αποχώρησαν. Ορισμένοι αποδίδουν την απόπειρα «εκκαθάρισης» στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στις 18 Αυγούστου.
ΧΙΛΗ
Αναίτια επίθεση στους μεταλλωρύχους
Αναίτια επίθεση στους μεταλλωρύχους
Πεδίο μάχης θυμίζει η Χιλή που εδώ και 3 μήνες σείεται από βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και σε άλλες μεγάλες πόλεις με πρωταγωνιστές τους φοιτητές που ζητούν φθηνότερη και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. Σ’ αυτούς έχουν προστεθεί μεταλλωρύχοι και οικολόγοι που στρέφονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του δισεκατομμυριούχου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η δημοτικότητα του οποίου, σύμφωνα με γκάλοπ της Cep, φαίνεται να κατρακυλά στο 26%, το χαμηλότερο ποσοστό για Χιλιανό πρόεδρο από το 1990. Ο ανασχηματισμός αλλά και η υπόσχεση του Πινιέρα για «ένεση» 4 δισ. δολαρίων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν έβαλαν φρένο στις ταραχές.
Εκατοντάδες συλλήψεις και εκτεταμένοι βανδαλισμοί ήταν το μοτίβο των τελευταίων ημερών. Το πλέον παράδοξο είναι ότι την περασμένη βδομάδα στο στόχαστρο μπήκαν αναίτια και οι διάσημοι διασωθέντες μεταλλωρύχοι της Ατακάμα, εναντίον των οποίων οι διαδηλωτές πέταξαν φρούτα και πέτρες, λέγοντας ότι είναι αχάριστοι και ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από τη φήμη τους. Σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση δήλωσε ένας εκ των «33″, ο μεταλλωρύχος Ομάρ Ρεϊγάδας, ενώ ψυχολόγος που συμμετείχε στη δραματική διάσωση των 33 χαρακτήρισε παράλογη την επίθεση.
e-go.gr – ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΡΑΓΙΑ