Κυριακή 14 Αυγούστου 2011


Αφρικανική σφήνα στις «αδελφές»

Από τη μακρά χειμερία νάρκη φαίνεται πως βγαίνουν οι κρατικές εταιρείες διαχείρισης υδρογονανθράκων της αφρικανικής ηπείρου.
Οι κρατικές εταιρείες των χωρών της Αφρικής είναι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα συγχωνεύσεων με θυγατρικές των «5 αδελφών»
Οι κρατικές εταιρείες των χωρών της Αφρικής είναι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα συγχωνεύσεων με θυγατρικές των «5 αδελφών» Δειλά αλλά σταθερά, αντιλαμβανόμενες πλέον το μέγεθος του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός τους, αλλά και τα κέρδη που θα αποκομίσουν, οι νέες αναδυόμενες «αδελφές» βάζουν φρένο στη λαιμαργία των γνωστών «5 αδελφών», ΒΡ, Chevron, Shell, Exxon Mobil και Total. 


Σήμερα πλέον, όμως, οι γνωστές «7 αδελφές» που στην πορεία έγιναν «5» δεν έχουν μόνο να ανταγωνιστούν τις ανερχόμενες «εγχώριες» εταιρείες, αλλά και την Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδά.
Από πολύ νωρίς, το διεθνές ενδιαφέρον προσέλκυσε η Νιγηρία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίων της Κίνας, Sinopec, μαζί με την καναδική Addax Petroleum, τον Αύγουστο 2009, απέκτησαν πρόσβαση σε σημαντικά κοιτάσματα της χώρας αυτής.
Δυναμικά «παρούσα» δηλώνει, ωστόσο, και η νιγηριανή κρατική επιχείρηση υδρογονανθράκων, Oando, που φιλοδοξεί η ημερήσια παραγωγή της έως το 2013 να ανέλθει στα 100.000 βαρέλια.
Βέβαια, για να το επιτύχει συνήψε συμφωνία συνεργασίας με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, φροντίζοντας παράλληλα να εξασφαλίσει, μέσω δανειοδοτήσεων, περίπου 338 εκατ. δολάρια.

Η δεύτερη νιγηριανή εταιρεία, Corclay SA, της οποίας η εμπορική ονομασία είναι MRS, συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ακτής του Ελεφαντοστού, Petroci, με σκοπό από κοινού να κερδίσουν έδαφος στις αγορές και των δύο χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η νοτιοαφρικανική Engen Petroleum, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα, ύστερα από την κατάργηση του απαρτχάιντ και η οποία σήμερα στοχεύει στην κατάκτηση της αγοράς πετρελαιοειδών έως το 2016.

Για τον σκοπό αυτό, εξαγόρασε από τη Chevron, τον Σεπτέμβριο του 2010, τη θυγατρική της Caltex, η οποία δραστηριοποιείται συνολικά σε 7 αφρικανικές χώρες.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η Chevron, σύμφωνα με κινήσεις στις οποίες έχει προβεί τελευταία, αποζητά να «ξεφορτωθεί» όλα τα «υπάρχοντά» της, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Γκαμπόν, μία από τις λίγες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η οποία δεν διαθέτει ακόμη κρατική εταιρεία που να διαχειρίζεται τις διαδικασίες αξιοποίησης των φυσικών πόρων, αποφάσισε πρόσφατα να λάβει και εκείνη μέρος στην «κούρσα», ανακοινώνοντας ότι προχωρά στην ίδρυση της δικής του SNH (Societe Nationale d'Hydrocarbures), με τη «συνδρομή» του Καμερούν.
Οσον αφορά τη βόρειο Αφρική, εξίσου δυναμική είναι η παρουσία της αλγερινής κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, Sonatrach, η οποία προσβλέπει στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να επενδύσει έως και 60 δισ. μέχρι το 2015.
Πρόσφατα, μάλιστα, έκανε γνωστό πως είναι πρόθυμη να εξαγοράσει τις μετοχές της ΒΡ, εάν εκείνη βεβαίως το επιθυμεί.

Επεκτατικές βλέψεις
Τάσεις να «επεκταθούν» φαίνεται πως έχουν η Engen Petroleum και η Sonatrach, οι οποίες πλέον σήμερα κερδίζουν όλο και σημαντικότερο μερίδιο της αγοράς στις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, η μεν πρώτη στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα και στη Γουινέα-Μπισάου, η δε δεύτερη στην Τυνησία και στο Μαρόκο, αλλά και στο Μάλι, στη Μαυριτανία, τη Νιγηρία και στον Νίγηρα.

Με την ημερήσια παραγωγή της Αφρικής να εκτιμάται σήμερα στα 11,5 εκατ. βαρέλια και, παρά το γεγονός ότι οι κρατικές εταιρείες των χωρών της Αφρικής είναι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα συγχωνεύσεων με θυγατρικές των «5 αδελφών» και δεν λειτουργούν πάντοτε αυτοδύναμα, σημασία έχει η αφύπνιση των άμεσα εμπλεκομένων και η συνειδητοποίηση ότι τα κέρδη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων ανήκουν στα κράτη στο υπέδαφος των οποίων κρύβονται.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=301457