Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ψάχνει 2,5 δισ. ευρώ το ΥΠΕΚΑ για την "τρύπα" των ΑΠΕ...

Κολοσσιαία ποσά μεταξύ… 2,5 με 3,3 δισ. ευρώ, που υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ της χώρας,θα πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος τη διετία 2013-2014 ώστε να καταφέρει να πληρώσει τις εγγυημένες τιμές που καταβάλει στους παραγωγούς έργων ΑΠΕ (φωτοβολταικών, αιολικών, βιομάζας, κλπ), σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε το υπ. ΠΕΚΑ από το ΔΕΣΜΗΕ.
Η μελέτη, που ωστόσο δεν έχει λάβει υπόψιν της ότι από το 2013 και μετά ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα ρύπων που θα πληρώνουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες (σαν τη ΔΕΗ) θα διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ζητήθηκε από το υπ. ΠΕΚΑ, με στόχο το τελευταίο να έχει μια εικόνα των Τιμών του Τέλους ΑΠΕ που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια, για να χρηματοδοτηθεί η ραγδαία ανάπτυξη της πράσινης αγοράς.

Τα κόστη που προκύπτουν από τη μελέτη, έχουν υπολογιστεί με βάση τη κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία που προβλέπει μέχρι το 2014, η απόφαση της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, το Σεπτέμβριο του 2010 (απόφαση που αφορά στα όρια τόσο του 2014, όσο και του 2020, με την πρόβλεψη όμως ότι το2012 αυτά μπορούν να αναθεωρηθούν, κάτι που αναμένεται να γίνει).
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το υπ. ΠΕΚΑ, για να εξευρεθούν τα παραπάνω ποσά, η μελέτη εισηγείται το ειδικό Τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, να αυξηθεί σταδιακά, από τα 2 ευρώ/ MWh που είναι σήμερα, σε 5,5 με 7 ευρώ / MWh από φέτος (αναλόγως του αν θα διατηρηθεί τελικά ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής ή θα βρεθεί κάποιο άλλο ισοδύναμο εισπρακτικό μέτρο, όπως έγραψε χθες το «Energypress»), τιμή που πρέπει να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του 2012.
Τι προβλέπεται από το 2013 και μετά...
Από εκεί και πέρα, από την 1η/1/2013 δηλαδή, το Τέλος ΑΠΕ θα χρειαστεί να αυξηθεί ξανά, και με βάση το επικρατέστερο σενάριο για τη διείσδυση ως το 2014 της πράσινης ενέργειας (5.840 MW αιολικών, φ/β, ηλιοθερμικών, βιομάζας, γεωθερμίας, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα 3.650 MW υδροηλεκτρικών), να ανέλθει στα 17-18 ευρώ/ MWh. Στο σενάριο, δε, με την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση, το Τέλος ΑΠΕ θα χρειαστεί να ανέλθει στα 20 περίπου ευρώ/ MWh. Αποφάσεις από το υπουργείο δεν έχουν ληφθεί, καθώς επίκειται ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωσταντίνου, και τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι εν αναμονή των πρώτων «φουσκωμένων» λόγω του τέλους ακινήτων, λογαριασμών της ΔΕΗ, οποιαδήποτε ανακοίνωση για περαιτέρω ανατιμήσεις, έστω και μικρές, θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις. 
Και ο αντίλογος από τον κλάδο των φωτοβολταικών...
Σχολιάζοντας ωστόσο τα ευρήματα της μελέτης, κύκλοι της αγοράς των ΑΠΕ, και ειδικά από το χώρο των φωτοβολταικών επισημαίνουν, ότι «δεν χρειάζεται αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, παρά μόνο για το 2012». Διότι, όπως εξηγούν, "αν από το 2013 και μετά, η αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ επρόκειτο να προέρχεται μόνο από το Τέλος ΑΠΕ, τότε πράγματι αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί σε αυτά τα επίπεδα". Ωστόσο, όπως λένε, η μελέτη δεν έλαβε υπόψιν της το γεγονός ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία από τις αρχές του 2013 και μετά, το 50% των εσόδων που θα προέρχονται από την κατά 100%αγορά δικαιωμάτων ρύπων εκ μέρους των ρυπογόνων βιομηχανιών (όπως η ΔΕΗ) θα διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ, συμπληρώνοντας έτσι τα ποσά που απαιτούνται για τη καταβολή εγγυημένων τιμών.
"Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες από το 2013 και μετά θα χρεώνεται ετησίως με ποσά 1- 2 δισ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Τότε, το 50% εξ αυτών, γύρω στα 500 εκ. ευρώ, θα πρέπει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ", εξηγούν πηγές της αγοράς φωτοβολταϊκών.