ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 500 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, χθες η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα σε ημερίδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. με θέμα «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση - Παρακλινικές Εξετάσεις - Επόμενο Βήμα» επισήμανε ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο σύστημα περίπου 16.000 γιατροί και 10.000 φαρμακεία, ενώ οι μηνιαίες συνταγές που εκδίδονται ανέρχονται σε 700.000, περίπου το 19% του συνόλου των συνταγών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα έχουν ενταχθεί πλήρως το σύνολο των γιατρών του ΟΑΕΕ, 6.500 γιατροί του ΟΓΑ και 13.000 του ΟΠΑΔ. Η ένταξη του ΙΚΑ θα ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η μείωση του μέσου κόστους ανά ασθενή έχει φτάσει το 30%, δηλαδή από 75 ευρώ έχει πέσει στα 49. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί μείωση 40% στις δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν διαπιστωθεί τα εξής:
• Το 35% των ασφαλισμένων πάσχουν από χρόνια πάθηση.
• Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα τον μήνα.
• Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή με χρόνια πάθηση πάνω από 10 συνταγές τον μήνα, με 20 διαφορετικά φάρμακα.
• Το 50% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 150 σκευάσματα, ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα), το 12% του συνόλου των σκευασμάτων.
Oπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έως τον επόμενο μήνα θα έχουν εξαλειφθεί τα τεχνικά προβλήματα, με στόχο την ένταξη όλων των γιατρών στο σύστημα. Oσον αφορά την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο η κυβέρνηση εγγυάται και διασφαλίζει την καταβολή των συντάξεων και των παροχών.
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, Γεράσιμος Βουδούρης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς βαίνουν προς συμφωνία οι δύο πλευρές τόσο για τον αριθμό των γιατρών (21.000) όσο και για την αμοιβή τους (από 900-1.300 ευρώ και για συγκεκριμένες περιπτώσεις 2.800 ευρώ).
Αργυρώ Μαυρούλη