Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

"Fast" χρυσός από τη Θράκη


Ένας από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν η μεταλλευτική δραστηριότητα και η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός. Σήμερα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.Μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, τα Χρυσωρυχεία Θράκης, η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση χρυσού της χώρας βγαίνει από τη ναφθαλίνη με την ένταξή της στο νομοσχέδιο fast track.
7+7 χρόνια φαγούρας

Η επένδυση στο Πέραμα Θράκης που καρκινοβατεί τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη 2011 - αρχές 2012.
Η Eldorado Gold, βασικός μέτοχος της Χρυσωρυχεία Θράκης έχει ανακαλύψει περίπου ένα εκατομμύριο ουγκιές χρυσού στο Πέραμα. Η υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει 18-21 μήνες, ενώ, κατά την κατασκευαστική περίοδο, θα προσληφθούν περισσότερα από 350 άτομα.Παράλληλα, θα προσληφθούν 250 εργαζόμενοι όταν ολοκληρωθεί το project, το οποίο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αναμένεται να έχει έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Μετά την αδειοδότηση θα ακολουθήσει η έναρξη κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας και παραγωγής χρυσού, του οποίου η λειτουργία θα δημιουργούσε εισροές για το Δημόσιο από την άμεση φορολογία της εταιρείας άνω των 200 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν στην Χρυσωρυχεία Θράκης.
Μεταλλευτικά δικαιώματα
Η αδειοδότηση μεταλλείων πολύτιμων ορυκτών -πλην  των υφιστάμενων μεταλλείων χρυσού- είναι σε άμεση συνάρτηση με την σταδιακή αποκρατικοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων το τέταρτο και τρίμηνο του 2012 και 2013, όπως προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει τις τελευταίες εβδομάδες το πράσινο φως για την έναρξη εκμετάλλευσης των μεταλλείων βωξίτη στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, αστρίου στο Δήμο Λαγκαδά και βιομηχανικών ορυκτών.
Σήμερα, η αποκρατικοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και συνεπώς η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων προέρχεται μόνον από φόρους.
Το υπουργείο Οικονομικών μέσα Ιουλίου είχε δημοσιοποιήσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αποκρατικοποίηση των ελληνικών μεταλλευτικών δικαιωμάτων, η οποία, ωστόσο απεσύρθη μετά από μερικές ημέρες.
Και αυτό διότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να εκχωρήσει τα δικαιώματα επί μελλοντικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται σήμερα υπό εκμετάλλευση και έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρείες (Ελληνικός Χρυσός, Χρυσωρυχεία Θράκης). Δεν είναι δηλαδή κρατικά και άρα δεν μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.

dimitris.delevegos@capital.gr