Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Προσπαθούν να... ξυπνήσουν έργα ύψους 7,7 δισ.


Προσπαθούν να... ξυπνήσουν έργα ύψους 7,7 δισ.
Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, προσέρχεται στο Υπουργείου Οικονομικών για τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο
Να αφυπνίσουν Κοινοτικά έργα ύψους 7,7 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται εν υπνώσει αλλά και να προωθηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσουν από κοινού Ελλάδα και ΕΕ με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Η ειδική ομάδας κρούσης ((task force) που συστήθηκε στην ΕΕ για τον λόγο αυτόν αναμένεται να συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια αυτή, κυρίως μέσω της παροχής τεχνογνωσίας αλλά και υλικοτεχνικής βοήθειας, που θα επικεντρωθεί σε τομείς, όπως η δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην ελληνική διοίκηση, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η συλλογή των φόρων και η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στον τομέα της υγείας. 

Είμαστε εδώ για να παρέχουμε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, προσερχόμενος χθες στο υπουργείο Οικονομικών για μία πρώτη αναγνωριστική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Δεν θα είχα αναλάβει τη δουλειά αυτή, ανέφερε αμέσως μετά τη σύσκεψη, αν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν. Δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε τους Ελληνες, ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα που συμφώνησαν μέσω τεχνικής βοήθειας και η σημαντικότερη δουλειά για μένα είναι να συντονίσω αυτήν τη βοήθεια και να φέρω έτσι ένα σημάδι ελπίδας στους Ελληνες. 

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βασικός στόχος της τεχνικής βοήθειας είναι η τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και η αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα δράσης έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και αποτελείται από αποσπασμένα στελέχη της Επιτροπής και των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ομάδα θα αποτελείται από 30 άτομα, θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές Αρχές και στην Επιτροπή, θα έχει δε ως έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Τον γενικό συντονισμό των εργασιών της θα έχει ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η απόφαση για σύσταση αυτής της ομάδας δράσης είναι ότι πάνω από 500 εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή της. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου της ομάδας δράσης αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ, όπως υπογράμμισε χθες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος της ομάδας δράσης είναι μόνον η παροχή τεχνικής βοήθειας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επιτροπή, ο ρυθμός απορρόφησης από την Ελλάδα των κονδυλίων συνολικού ύψους 20,2 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013 ανέρχεται σήμερα στο 30% και βρίσκεται περίπου στον μέσο Κοινοτικό όρο. Η πρότασή της τον περασμένο Αύγουστο για αύξηση, από 85% σε 95%, της Κοινοτικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ελλάδας από την ΕΕ θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών μέσα στον Σεπτέμβριο. 


Σημειώνεται ότι ο κ. Ράιχενμπαχ έχει μακρά εμπειρία ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ως πρώην γενικός διευθυντής στην Επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δράσης θα είναι στελέχη της Επιτροπής και αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες, τα έξοδα των οποίων αναλαμβάνει η Επιτροπή ή η χώρα προέλευσής τους αντίστοιχα. Τα λοιπά λειτουργικά και διοικητικά έξοδα θα καλύπτονται από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τις καθιερωμένες δημοσιονομικές διαδικασίες. 


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΟΥΣΗΣ... 

Ο κύριος ρόλος της ομάδας δράσης είναι:

- Να εντοπίζει και να συντονίζει - σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και δεχόμενη τη συμβολή άλλων κρατών-μελών - την τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα χρειάζεται, ώστε να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ.

- Να συνδράμει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές στον καθορισμό των λεπτομερειών για το είδος της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί.

- Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να προτείνει λύσεις με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση/κατάρτιση.

- Να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και τις ελληνικές Αρχές. Η πρώτη από τις εκθέσεις αυτές θα εξετάζει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος και θα αποσταλεί στην Επιτροπή και στις ελληνικές Αρχές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.


...ΚΑΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα κ. Ράιχενμπαχ θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργανώνεται από το Ελληνογερμανικό, το Ελληνογαλλικό και το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και στη συνέχεια ο επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα με την παρουσία και των υφυπουργών κκ. Π. Τζωρτζάκη και Ντ. Ρόβλια και με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στη συνέχεια (ώρα 12.30), θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. Αργότερα θα παραστεί σε γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα, που διοργανώνει η πρεσβεία της Πολωνίας (χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της πρώτης αυτής επίσκεψής του κ. Ράιχενμπαχ στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ).

Κέρδος 14/9/2011 06:00