Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ» ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ

HAND OVER CINEMA ATHENS 2011
Με κάμερες και σελουλόιντ, μια ομάδα σινεφίλ, Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών κινηματογραφιστών, εικαστικών, σπουδαστών αλλά και ερασιτεχνών συναντιέται στην Αθήνα από σήμερα μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου για να γυρίσει φιλμάκια... «στο χέρι». Το Hand Over Cinema Athens 2011 υπό την επιμέλεια του Βασίλη Μπουρίκα, αποτελεί ένα δημιουργικό εργαστήριο για τον κινηματογράφο όπου θα πραγματοποιούνται παράλληλα και προβολές. 

Ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες παίρνει το φιλμ του όντως στο χέρι του, μαθαίνει να το εμφανίζει, να το μοντάρει και να το προβάλει ο ίδιος. Κι αυτό που θα ‘χει να δείξει στο κοινό θα ‘ναι πτυχές της Αθήνας που ο ίδιος θα’ χει ανακαλύψει.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι καλλιτέχνες να προσεγγίσουν το φιλμ μέσω της τέχνης « το κάνω μόνος μου». Θα ‘ναι και το πέρασμα του βλέμματός του από τη φωτοχημική διαδικασία της εμφάνισης του φιλμ και οι δυνατότητες της καλλιτεχνικής απεικόνισης και ερμηνείας που προκύπτουν με τη μετατροπή του άργυρου σε φως.

Ο επιμελητής του εργαστηρίου, Βασίλης Μπουρίκας αναφέρει για την εν λόγω πρωτοβουλία: «Αυτό δεν είναι μια απλή χειροτεχνία. Η διαφύλαξη συγκεκριμένων τεχνικών γνώσεων θα μπορούσε να επιτρέψει μια εναλλακτική, οικονομικότερη και πιο οικολογική επιστροφή στο σινεμά, αξιοποιώντας τα μέσα που ο εμπορικός κινηματογράφος αφήνει πίσω του. Αν η γνώση αυτή είναι διαθέσιμη σε όλους, χωρίς να ευθυγραμμίζεται με συγκεκριμένες φιλμικές παραδόσεις ή καλλιτεχνικά δόγματα, τότε αυτή η πρακτική θα δώσει και πιο πολύπλευρα αποτελέσματα».

Το εργαστήρι είναι μια συμπαραγγή του Ελληνογερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε και της κινηματογραφικής κολεκτίβας LabA (LaborAthen) σε συνεργασία με την κινηματογραφική κολεκτίβα LaborBerlin.

Hand Over Cinema Athens 2011
7-13 Σεπτέμβρη
To workshop θα πραγματοποιηθεί στη LabA, Λ. Αλεξάνδρας 9, 2ος όροφος
και στο Goethe-Institut Athen: Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000