Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Με ελλείψεις και προβλήματα ξεκινά η λειτουργία πολλών δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς τα μειωμένα κονδύλια προς τους δήμους έχουν δημιουργήσει σοβαρά κενά σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας, μεγάλος αριθμός συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων, περίπου 420 άτομα, είναι συμβασιούχοι που απασχολούνται προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα επανακριθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Αν τα δικαστήρια αποφασίσουν τελικά ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες, το πρόβλημα θα διογκωθεί.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο με τους συμβασιούχους, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Εάν οι 420 συμβασιούχοι φύγουν από την εργασία τους τον προσεχή Δεκέμβρη, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα», προειδοποιεί η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Μαρία Ηλιοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η αναλογία στους σταθμούς είναι δύο νηπιαγωγοί ανά 25 νήπια και τρεις παιδαγωγοί ανά δώδεκα βρέφη. «Πρόκειται για πολύ καλή αναλογία, η οποία ωστόσο μπορεί να ανατραπεί εάν οι συμβασιούχοι αποχωρήσουν», υποστηρίζει.

Οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών ζητούν να διοριστούν στο σύνολό τους οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ Πρόκειται για περίπου 300 άτομα, ο διορισμός των οποίων, όπως σημειώνουν, θα έδινε μία ανάσα στη λειτουργία των σταθμών της πόλης.

Αντιθέτως, χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι 17 παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης.