Σάλος από την αποκάλυψη γερμανών χάκερ
Υπό εξέταση είναι ορισμένα εργαλεία Διαδικτυακής έρευνας που χρησιμοποιεί η αστυνομία στη Γερμανία, καθώς διαρρέουν νέες πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις όπου οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού.
Το θέμα που έχει ανακύψει με το πρόγραμμα τύπου Trojan --ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να ερευνά τις Διαδικτυακές επικοινωνίες, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστυνομικούς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή-- βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων από το Σαββατοκύριακο, όταν μία ομάδα χάκερς αποκάλυψε την ύπαρξη του.
Από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι υπάλληλοί του έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό, τουλάχιστον ακόμη τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Η έρευνα περιπλέκεται καθώς η χρήση του ίδιου του λογισμικού δεν απαγορεύεται βάσει των γερμανικών νόμων με την προϋπόθεση ότι η αστυνομία τηρεί τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Ένας δικηγόρος από τη Βαυαρία έχει δηλώσει ότι η αστυνομία παραβίασε αυτούς τους κανόνες τουλάχιστον σε μία περίπτωση, όταν χρησιμοποίησε φωτογραφίες από τον υπολογιστή ενός πελάτη του τις οποίες πήρε με αυτό το λογισμικό.
Αρκετές κρατικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει ότι έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό, όμως επιμένουν ότι οι έρευνές τους ήταν νόμιμες.
Η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ-Σναρενμπέργκερ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τις πρακτικές και τα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αρχές.
Η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ-Σναρενμπέργκερ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τις πρακτικές και τα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αρχές.