Μαθητές και φοιτητές της Κύπρου έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα σε εκδήλωση για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στη Λευκωσία.
Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) κάλεσαν το μαθητικό και το φοιτητικό κόσμο όπως στείλει μηνύματα υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης όλων των Κυπρίων.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντικατοχικά συνθήματα, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Λευκόθεο Στάδιο, όπου εγκρίθηκε ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΟΦΕΝ – ΠΣΕΜ, στο οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση του φοιτητικού και μαθητικού κόσμου, για την επί 36 χρόνια συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.
Όπως αναφέρει το ψήφισμα, «Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. Επιδίωξη μας είναι η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνιμη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο«.
Τονίζεται όμως πως «με τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι λόγω της ναρκοθέτησης της προοπτικής των διαπραγματεύσεων από την τουρκική πλευρά«.
«Μέσα από τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρο πως αυτή εμμένει σε λύση δύο κρατών» και «οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτες, ετεροβαρείς και εμπεριέχουν αρκετές εποικοδομητικές ασάφειες που εξυπηρετούν τον πάγιο στόχο της Τουρκίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της κατοχής«.
Κλείνοντας, το ψήφισμα γράφει «Αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε να συμμορφωθεί προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο«.
Ο Γιάγκος Ζήνωνος, Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, είπε «η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο«, προσθέτοντας «να τερματίζει την κατοχή, να απομακρύνει τα ξένα στρατεύματα και τους εποίκους και να προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας«.
Σημείωσε πως στόχος είναι «Να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς εγγυήσεις. Να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών ελευθεριών όλων των Κύπριων πολιτών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να διαμορφώνει ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος δημοκρατίας, ένα κράτος ασφάλειας και ευημερίας«.
«Οι προτάσεις της τ/κ πλευράς είναι απαράδεκτες, ετεροβαρείς και εμπεριέχουν αρκετές εποικοδομητικές ασάφειες που εξυπηρετούν τον πάγιο στόχο της Τουρκίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της κατοχής ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα«, σχολίασε αναφορικά με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο κ.Ζήνωνος κατέληξε λέγοντας «επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι έχουμε απέναντί μας τα μόνιμα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, που θεωρεί το νησί μας ως γεωγραφική προέκταση και που επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και την ολοκληρωτική και ανέκκλητη μεταβολή του δημογραφικού της χαρακτήρα. Όλα αυτά καταδεικνύουν με τον πιο τρανό τρόπο ότι η στασιμότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Τουρκία και στην τ/κ πλευρά«.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Αντρέας Παπαϊωάννου χαρακτήρισε υποχρέωση την συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο λαός της Κύπρου και συνέχισε «η υπομονή, η επιμονή και η διαρκής εγρήγορση αποτελούν απαραίτητα όπλα σε αυτή την προσπάθεια«.
«Ως κυπριακός ελληνισμός, διεξάγουμε ένα αντικατοχικό αγώνα εθνικής επιβίωσης στα πλαίσια του οποίου πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα προσφερόμενα πολιτικά μέσα. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες αυτού του αγώνα«, κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι παρά τις δυστοκίες, που υπάρχουν στο θέμα της αναγνώρισης, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος, προχωρεί ως «ανεξάρτητη χώρα».
Στο μεταξύ, λόγω βροχής ακυρώθηκε η σημερινή παρέλαση – πανηγύρι για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία και τη Μόρφου.