Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τρέχουν τώρα για όσα δεν έγιναν πριν χρόνια


Μπορούν να γίνουν σε 40 μέρες όσα δεν έγιναν σε 2,5 χρόνια; 
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αφορά ένα από τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης: 
Αυτό της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Πίσω από τα «γκάζια» του αρμόδιου υπουργού, Μ. Χρυσοχοΐδη κρύβεται η υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, βάσει μνημονίου που είχε υπογράψει με την Ε.Ε. ο ίδιος υπουργός, στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!
Συμφωνία για 14 κέντρα
Το 2009, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο κ. Χρυσοχοΐδης ως αρμόδιος υπουργός είχαν συμφωνήσει με τα κοινοτικά όργανα στη δημιουργία 14 κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών.
Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το μόνο που έγινε ήταν η μετατροπή… κρατητηρίων στην Αθήνα (Πέτρου Ράλλη, Ασπρόπυργος, Αμυγδαλέζα, Μαρούσι, Ελληνικό) και στον Έβρο σε κέντρα υποδοχής ή κράτησης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν και άλλων διεθνών οργανισμών, ακόμη και για θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το περασμένο φθινόπωρο, μάλιστα, η χώρα τέθηκε σε επιτήρηση με απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ε.Ε. και πλέον ο κίνδυνος να τεθεί τον Ιούνιο εκτός της Συνθήκης Σένγκεν είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Εκτός Σένγκεν αν δεν γίνουν τα κέντρα
Πρακτικά, αν τα κέντρα υποδοχής και κράτησης που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν λειτουργήσουν άμεσα, η Ελλάδα ουσιαστικά θα τεθεί εκτός Ε.Ε., αφού ενδεχόμενη αποβολή από τη Συνθήκη Σένγκεν σημαίνει την αναστολή των βασικών χαρακτηριστικών της Ε.Ε.: της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών.
Έτσι, η δημιουργία των κέντρων δεν είναι απλώς προσωπικό στοίχημα του κ. Χρυσοχοΐδη ή εκλογική στρατηγική για την ανακοπή του ρεύματος υπέρ της ακροδεξιάς. Είναι μία ακόμη συμβατική υποχρέωση την οποία αμέλησε η Ελλάδα και βρίσκεται υπόλογη απέναντι στις κοινοτικές αρχές.
Στα χαρτιά…
Τα κέντρα σε Ριτσώνα, Αχαΐα και Καβάλα που είχε ανακοινώσει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Χρ. Παπουτσής έμειναν στα χαρτιά λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών – όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα στην Κοζάνη.
Ο κ. Παπουτσής επέλεξε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στο… υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι δεν φρόντισε να του υποδείξει τους κατάλληλους χώρους (στρατόπεδα). Σημειώνεται δε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το συντονισμό των ενεργειών για το κέντρο της Αθήνας είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος…
Η ευθύνη για την αδράνεια, όμως, φαίνεται ότι βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: με τον «Καλλικράτη» και την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι σχετικές αρμοδιότητες πέρασαν (με το ν. 3907/2011) στο υπουργείο, ενώ στο μεταβατικό διάστημα οι Περιφέρειες επικαλέστηκαν έλλειψη οικονομικών πόρων…
Μόλις χθες, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με τη στήριξη των παρατάξεων που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενέκρινε τη δημιουργία τριών κέντρων υποδοχής και κράτησης.
Ευρωπαϊκό μπρα-ντε-φερ
Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτήρα μπρα-ντε-φερ. Σε προεκλογική του συγκέντρωση χθες, ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε ευθέως την Ελλάδα να βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων της.
Πίσω από τις λέξεις και πέρα από τη στρατηγική του Γάλλου προέδρου να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους εν όψει εκλογών, κρύβεται η επιθυμία της Γαλλίας να αναθεωρηθεί η Συνθήκη Σένγκεν, εν μέσω αντιδράσεων από άλλες χώρες που βλέπουν τον έτερο μετά το κοινό νόμισμα ευρωπαϊκό πυλώνα να κλυδωνίζεται επικίνδυνα.
Τι απαντούν στις αναφορές Σαρκοζί κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη και τη βοήθειά της…