Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στις φυλακές δύο πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.




  Στις φυλακές οδηγήθηκαν δύο πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσαν στη Χαλκιδική και κρίθηκαν από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ότι ήταν μέλη του «ηγετικού πυρήνα» του μεγαλύτερου δικτύου παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που αποκαλύφτηκε στην Ελλάδα.



Το κακουργιοδικείο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του το μεσημέρι της Παρασκευής, καταδικάζοντας τον πρώην διοικητή του τμήματος Κασσανδρείας σε κάθειρξη 9 ετών, ενώ τον συνάδελφό του πρώην διοικητή ασφαλείας Πολυγύρου σε κάθειρξη 8 ετών. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορίας, πλαστογραφίας και κατάχρησης εξουσίας, ενώ τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Παράλληλα, τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί το ποσό της αξίας των λαθραίων τσιγάρων και αποτέλεσαν προϊόντα λαθρεμπορίας. Η ίδια χρηματική ποινή αναγνωρίστηκε σε όλους όσοι καταδικάστηκαν για λαθρεμπορία.

Η μεγαλύτερη ποινή, των 21 χρόνων κάθειρξης, επιβλήθηκε στον 55χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ήταν «εγκέφαλος» της συμμορίας λαθρεμπορίας, ενώ επιπλέον καταδικάστηκε και για μία απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στα άλλα δύο χαρακτηριζόμενα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης επιβλήθηκαν ποινές 9 ετών κάθειρξης και οδηγήθηκαν και αυτοί στις φυλακές.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, εκτός τεσσάρων που κρίθηκαν αθώοι, καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης και τους δόθηκε η δυνατότητα αναστολής στην έφεσή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν δύο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, για τους οποίους κρίθηκε ότι είχαν περιφερειακή εμπλοκή στην οργάνωση. Όλοι τους αθωώθηκαν για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το κύκλωμα της λαθρεμπορίας αποκαλύφτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, ύστερα από πολύμηνες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, και ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε το τμήμα δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Επί μήνες παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των περισσότερων εμπλεκομένων, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν στους επιτελείς του ΣΔΟΕ οι τελωνειακές αρχές της Γερμανίας, όπου εντοπίστηκε το πρώτο λαθραίο φορτίο τσιγάρων. 

Οι διωκτικές αρχές έφτασαν να πληροφορηθούν ότι το κύκλωμα είχε στήσει εργοστάσιο τσιγάρων στα ορεινά της Σίβηρης, που όμως καταστράφηκε από φωτιά κατά τη διάρκεια της έρευνας στις αρχές Ιουνίου του 2010. Ακόμη και μετά το γεγονός αυτό όμως συνέχισαν τη δραστηριότητά τους, όπως κατηγορούνται και έστησαν νέο εργοστάσιο στη Φώκαια, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του οποίου έγινε η μεγάλη έφοδος της ασφάλειας.