Η κρατική ισραηλινή εταιρεία Mekorot Israel National Water Co. ενδιαφέρεται για την απόκτηση των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Κ. Μητρόπουλο, βρίσκεται σε ανεπίσημες συζητήσεις με το Ταμείο προκειμένου να εξετάσει πιθανή συμμετοχή της στην αποκρατικοποίηση των δύο επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το στέλεχος του Ταμείου σε ισραηλινούς δημοσιογράφους, άλλες δύο ισραηλινές επιχειρήσεις που δεν κατονομάζονται ενδιαφέρονται για άλλες αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο στο μέλλον. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και την ΕΑΣ. Η τελευταία ωστόσο φέρεται να έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες στο Τελ Αβίβ, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά του Ισραήλ και στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, ενδεχόμενο που θεωρείται αρκετά πιθανό, καθώς επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Η Μerokot είναι 100% κρατική εταιρεία και εμφανίζει ετήσια έσοδα 700 εκατ. δολ. ΗΠΑ και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Οσον αφορά την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, από ισραηλινής πλευράς φέρεται να συμμετέχει η Israel Corp., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με δραστηριότητες στους τομείς της ενέργειας, των χημικών, των μεταφορών και της ναυτιλίας. Ο όμιλος Israel Corp. το 2010 είχε ενοποιημένα έσοδα άνω των 10 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Ικανοποίηση, ωστόσο, υπάρχει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για την έκφραση ενδιαφέροντος που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Συνολικά υπήρξαν 17 φάκελοι ενδιαφέροντος από επιχειρηματικά συμφέροντα προερχόμενα από 12 χώρες. Πέρα από την Israel Corp., ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκφράσει δύο ελληνικές (ΓΕΚ Τέρνα, Μ2Μ), δύο ιταλικές επιχειρήσεις (ΕΝΙ, Edison), τρεις ρωσικές (Gazprom, Sintez, Fund Energy), δύο ισπανικές (Gas Natural, Enagas), μια κινεζική (ΕΝΝ), μια ιαπωνική (Mitsui), μια αλγερινή (Sonatrach), μια ολλανδική (Vopak), μια τσεχική (Cez Group), η αζέρικη socar και μια αυστραλιανή.
Το Ταμείο θ’ ανακοινώσει μόνον τα ονόματα όσων επιλεγούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, καθώς όπως ανέφεραν στελέχη τους, κάποιοι ενδιαφερόμενοι έθεσαν ως όρο τη μη γνωστοποίηση του ονόματός τους, εφόσον δεν προεπιλεγούν στη λίστα των προεπιλεγέντων (short list). H ανακοίνωση των ονομάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες και αφού η short list εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Την ικανοποίησή του από το εκδηλούμενο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαγωνιστική διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας της αναγνωρίζεται», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με «το ενδιαφέρον τόσο των κυβερνήσεων όσο και των ιδιωτών για τη χώρα μας να επανέρχεται».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_03/04/2012_477750