Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το Ισραήλ ετοιμάζετε για business στα ελληνικά νησιά....



Το Ισραήλ έχει υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις στην κυβέρνηση για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών μονάδων αφαλάτωσης 

H Ισραηλινή υπουργός Γεωργίας, Ορίτ Νοκέντ, υπήρξε μέλος στα κιμπούτς, τις περίφημες κολεκτίβες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το θαύμα της αγροτικής επανάστασης στο άγονο και άνυδρο Ισραήλ. Με την εμπειρία αυτή στις βαλίτσες της, οργώνει σήμερα τον κόσμο, για να διαπραγματευτεί συμφωνίες, να κλείσει δουλειές και να προβάλει τις τεχνολογικές καινοτομίες που εμπορεύεται η χώρα της στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, της διαχείρισης υδάτων, των εγγειοβελτιωτικών έργων, της βιοτεχνολογίας. Το ίδιο έκανε και στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, επισκεπτόμενη, μάλιστα, από κοντά επιχειρηματίες της Κορίνθου.




Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κ» τονίζει ότι είναι πολιτική του Ισραήλ να στηρίξει την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, μέσα από αποστολές εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματικές συνεργασίες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών μονάδων αφαλάτωσης σε ελληνικά νησιά. Και διευκρίνισε ότι οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεών της στην Ελλάδα.



Κυρία Νοκέντ, κατά την επίσκεψη σας στην Ελλάδα, συναντηθήκατε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη. Τι συζητήσατε μαζί του;



Όταν ο κ. Σκανδαλίδης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, πέρυσι, είχαμε υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης (MOU), με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, και είχαμε αποφασίσει τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής. Τώρα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και συμφωνήσαμε ότι η επόμενη συνάντηση αυτής της διμερούς επιτροπής θα γίνει φέτος τον Ιούνιο στην Αθήνα. Τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτήν τη διμερή επιτροπή είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργείων μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων στους τομείς της αλιείας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του ποιοτικού ελέγχου της αγροτικής παραγωγής, των ευάγωγων αγροτικών προϊόντων, του shipment marketing κ.ά.



Επίσης, εξετάζεται η συνεργασία, μεταξύ άλλων, στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς και στα εγγειοβελτιωτικά έργα.



Έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά ισραηλινών επιχειρηματιών για κάποιους συγκεκριμένους τομείς στην Ελλάδα;



Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, υπάρχουν ήδη αρκετά projects μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών στον τομέα της αλιείας και της αγροτικής παραγωγής και προωθούνται πολύ περισσότερες συμφωνίες. Στο γεύμα όπου παρακάθισα, στο ελληνοϊσραηλινό εμπορικό επιμελητήριο, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι αρκετά ενεργοί.



Επισκέφθηκα τις προάλλες την Κόρινθο και πληροφορήθηκα ότι τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες από την περιοχή και άλλοι 40 από την Αθήνα προγραμματίζουν να επισκεφθούν τη μεγάλη έκθεση αγροτικής τεχνολογίας «Agritech 2012» τον Μάιο στο Ισραήλ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν απευθείας επαφές με επιχειρηματίες της χώρας και να διαπραγματευτούν συμφωνίες.
Ο κ. Σκανδαλίδης έχει εκδηλώσει, επίσης, έντονο ενδιαφέρον για θέματα άρδευσης και άλλους τομείς που σχετίζονται επίσης με τις τεχνολογίες αξιοποίησης των υδάτων και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για συνεργασία, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών στον τομέα της αλιείας.
Η Κόρινθος, στην οποία αναφερθήκατε, είναι μια από τις τρεις περιοχές, μαζί με τον Δομοκό και την Ημαθία, οι οποίες έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν πρότυπα συμβουλευτικά κέντρα αγροτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Υπάρχει κάποια πρόοδος στον τομέα αυτό;


Το σχέδιο αυτό προχωρά. Φέτος Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν αυτές τις τρεις περιοχές, ώστε να προχωρήσει περισσότερο αυτή η συμφωνία. Στο ταξίδι μου στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Κόρινθο, όπου δόθηκε μεγάλη έμφαση και προβολή κυρίως στην οινοποιία και σε κάποια άλλα προϊόντα.



Από τη στιγμή που οι Έλληνες παραγωγοί από τις τρεις συγκεκριμένες περιοχές και από άλλες θα επισκεφθούν το Ισραήλ τον ερχόμενο Μάιο για την «Agritech», έχουμε δεσμευτεί ότι θα απολαύσουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κατ΄ ιδίαν επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες του Ισραήλ και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να «ευλογήσουμε» αυτήν τη συνεργασία.



Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το κράτος του Ισραήλ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Και, ειδικά στον αγροτικό τομέα, να υποστηρίξει την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό και στον απόηχο της περσινής συμφωνίας, από την ερχόμενη χρονιά πρόκειται να ξεκινήσουν αποστολές εμπειρογνωμόνων, συμβουλευτικών ομάδων, που θα συμμετάσχουν σε επαγγελματικά σεμινάρια με επαγγελματίες παραγωγούς.



Μέσα από αυτές τις συνεργασίες βλέπετε τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εμπορευματικές συναλλαγές των δύο κρατών;



Ένας άλλος τομέας που καταλαβαίνουμε ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα και το έχουμε συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση είναι να ενισχυθούν οι εξαγωγές προς το Ισραήλ αγροτικών προϊόντων, όπως το κρασί και τυρί, για τα οποία οι Έλληνες είναι πολύ διάσημοι. Ενώ το Ισραήλ ακολουθούσε για μεγάλο διάστημα μια πολιτική προστασίας των παραγωγών του, τώρα σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Και νομίζω πως μια τέτοια πολιτική θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα.



Στις συζητήσεις σας με την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται και σχέδια για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Θα σας ενδιέφερε η προοπτική δημιουργίας ειδικών ζωνών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να ενταχθεί ένας τέτοιος εμπορευματικός σταθμός;



Η δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου όντως συζητήθηκε στη συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη. Από την πλευρά μας, είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε και θα το πράξουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.



Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει πολλά νησιά με υψηλή αγροτική παραγωγή και μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και πόσιμου νερού. Θα ενδιέφερε το Ισραήλ να προωθήσει επενδύσεις για την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης ή να παράσχει τεχνογνωσία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων;



Έχουμε ήδη υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργήσουμε τουλάχιστον τρεις μονάδες αφαλάτωσης σε ελληνικά νησιά. Βρισκόμαστε σε επαφή για το συγκεκριμένο θέμα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει τις οικονομικές μας προσφορές, το συζητάμε σοβαρά και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τέτοια εργοστάσια στην Κύπρο και οι Κύπριοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.



Στο Ισραήλ η τεχνολογία της αφαλάτωσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υδάτων που χρησιμοποιούμε στις καλλιέργειες είναι κυρίως νερό που προέρχεται από ανακύκλωση. Δεν επιτρέπεται να διατεθεί για πόσιμη χρήση σε ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην άρδευση. Στο Ισραήλ διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και θα επιθυμούσαμε να προσφέρουμε υποστήριξη και να μεταφέρουμε αυτήν την τεχνολογία.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 31ης Μαρτίου