Του Θανου Μπλουνα*
Πέρυσι η διαδικασία της αδειοδότησης εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη φάρσα, βγάζοντας στην επιφάνεια πολλές από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του εγχώριου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Η φετινή διαδικασία θα αποτελέσει «κρας τεστ». Θα είναι δοκιμασία αξιοπιστίας των φορέων του ποδοσφαίρου οι οποίοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν αυτό που ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος θεωρεί ως «μεγάλο όπλο του ποδοσφαίρου για να διορθώσει τις αδυναμίες του» (βλ. εισαγωγή εγχειριδίου αδειοδότησης).
Φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά. Δύο διαδικασίες αδειοδοτήσεων «τρέχουν» παράλληλα, το εγχειρίδιο αδειοδότησης έγινε πιο αυστηρό στα άρθρα 64 – 68 (οικονομικά κριτήρια) από 1/7/2011, ενώ μεγάλες και ιστορικές ομάδες της χώρας φαίνεται να έχουν δυσκολίες πλήρωσης των κριτηρίων. Βέβαια, το ποδοσφαιρικό σύστημα πήρε τα μέτρα του: Η ποινή του υποβιβασμού που ίσχυσε πέρυσι για τις ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν αντικαταστάθηκε φέτος από την ποινή της απαγόρευσης μεταγραφών και ανανεώσεων συμβολαίων.
Kριτήρια ΕΠΟ
Η αδειοδότηση της ΕΠΟ περιλαμβάνει πέντε κριτήρια: α) αθλητικά κριτήρια (ομάδες υποδομών κ.ά.), β) κριτήρια υποδομής (γήπεδο, προπονητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), γ) διοικητικά κριτήρια (οργάνωση ΠΑΕ), δ) νομικά κριτήρια και ε) οικονομικά κριτήρια. Τα τελευταία αποτελούν το «αγκάθι» για την αδειοδότηση αφού οι σύλλογοι:
α) Πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες που προκύπτουν από μεταγραφικές δραστηριότητες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
β) Πρέπει να αποδείξουν ότι αναφορικά με συμβατικές και νομικές υποχρεώσεις προς κάθε εργαζόμενο δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εργαζομένους (ποδοσφαιριστές και άλλους) και αρχές κοινωνικής ασφάλισης – φορολογικές αρχές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά ισχύουν «εκτός αν μέχρι την 31η Μαρτίου 2012 έχουν ρυθμιστεί πλήρως ή μετακυλισθεί με αμοιβαία συμφωνία με τον πιστωτή ή αποτελούν μη προφανή αβάσιμη διαφορά που υποβλήθηκε σε αρμόδια αρχή». Επίσης, όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια εξετάζονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι «ενδιάμεσες καταστάσεις» και τα μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Δηλαδή η εικόνα βιωσιμότητας που δείχνει κάθε ΠΑΕ βάσει των στοιχείων που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο αδειοδότησης οι φάκελοι των ομάδων εξετάζονται αρχικά από το αρμόδιο τμήμα της ΕΠΟ το οποίο τους διαβιβάζει στο Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης (ΠΟΑ) κάνοντας θετική ή αρνητική εισήγηση. Το ΠΟΑ αποφασίζει τη χορήγηση ή μη της άδειας. Η ΠΑΕ που δεν θα αδειοδοτηθεί ή ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ έχουν δικαίωμα έφεσης η οποία εξετάζεται από Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης. Στόχος είναι η διαδικασία της αδειοδότησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Η UEFA
Η δεύτερη αδειοδότηση είναι της UEFA στο πλαίσιο του οικονομικού fair play. H UEFA ελέγχει αν οι σύλλογοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές και προς άλλους συλλόγους μέχρι τις 30/6 κάθε έτους και επαναλαμβάνει τον έλεγχο στις 30/9. Επίσης ελέγχει α) τη βιωσιμότητα του συλλόγου, β) την «καθαρή θέση» και γ) το αποτέλεσμα ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων.
Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ που ελέγχονται αυτήν την περίοδο, στέλνουν μέσω κωδικού που τους έχει δοθεί τα οικονομικά στοιχεία που τους ζητούνται. Και ο Θεός βοηθός...