Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Έκαναν "φτερά" ατομικοί φάκελοι υπαλλήλων από το Υπουργείο Ανάπτυξης


Έκαναν "φτερά" ατομικοί φάκελοι υπαλλήλων από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Μια αρκετά περίεργη υπόθεση εξαφάνισης ατομικών φακέλων εργαζομένων και συνταξιούχων, η οποία επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεκάδες προσωπικά μητρώα υπαλλήλων έκαναν, με άγνωστο τρόπο, φτερά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «ριφιφί» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη ευκολία, καθώς τα μέτρα ασφαλείας κρίνονται κάτι περισσότερο από ανεπαρκή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο υπουργείο είναι το γεγονός ότι από τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε πως οι ατομικοί φάκελοι ήταν τοποθετημένοι, παρατημένοι για την ακρίβεια, σε ντουλάπες στον διάδρομο του τέταρτου ορόφου, απέναντι από το ασανσέρ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ντουλάπες δεν κλειδώνονταν, αφού δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα!

Η ανακάλυψη

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακάλυψη ότι κάτι… λείπει από το αρχείο της συγκεκριμένης διεύθυνσης ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, πέντε ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές.

Στη Διεύθυνση Διοικητικού υποβλήθηκε αναφορά από 10 υπαλλήλους του Τμήματος Μόνιμου Προσωπικού, σχετικά με τη διαπίστωση της απώλειας 34 προσωπικών μητρώων και ενός βιβλίου του μητρώου. Σύμφωνα με την υποβληθείσα αναφορά, οι 31 φάκελοι αφορούσαν υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και τρεις που βρίσκονται εν ενεργεία.

Οι τραγικές διαπιστώσεις

Από τον εσωτερικό έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το βιβλίο μητρώων αφορούσε στην τήρηση μητρώου υπαλλήλων του κλάδου της ειδικότητας Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν δύο από τους τρεις ατομικούς φακέλους των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Ωστόσο, άκρως αποκαρδιωτικά, σε ό, τι αφορά στην ασφάλεια που επικρατεί σε μια τόσο νευραλγική διεύθυνση, είναι τα συμπεράσματα που καταγράφονται στο πόρισμα, καθώς αποκαλύπτουν ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι υποτυπώδη.

«Πιθανώς λόγω του εκτεταμένου όγκου του τηρούμενου αρχείου της Διεύθυνσης, μεγάλο μέρος του αρχείου των ατομικών φακέλων προσωπικού ήταν τοποθετημένο σε ντουλάπες στον διάδρομο του 4ου ορόφου και συγκεκριμένα στον χώρο έναντι του ασανσέρ ΑμεΑ, στις οποίες δεν είχαν τοποθετηθεί κλειδαριές και δεν παρεχόταν η δυνατότητα να κλειδώνονται» αναφέρεται στο πόρισμα.

«Το γεγονός αυτό καθιστούσε το αρχείο εύκολα προσβάσιμο, κυρίως μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας και την αποχώρηση των υπαλλήλων, πιθανότητα που ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί, δεδομένου ότι το κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτικό συνεργείο, λειτουργούν καταγραφικές κάμερες ασφαλείας και συνεπώς η είσοδος και η έξοδος προσώπων μετά το πέρας λειτουργίας των Υπηρεσιών ελέγχεται εξονυχιστικά» συνεχίζει λίγο πιο κάτω.

Δείτε τα έγγραφα-ντοκουμέντα
 


Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μετά την περίεργη κλοπή οι υπεύθυνοι φρόντισαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως: να μεταφέρουν τους φακέλους στον χώρο αρχειοθέτησης του υπογείου, να τοποθετήσουν κλειδαριές στις ντουλάπες και να κλειδώνουν τα γραφεία.

Μυστήριο με το κίνητρο  

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα που οδήγησαν τους «μακρυχέρηδες» στο να αρπάξουν τα συγκεκριμένα αρχεία. Η διενεργήσασα την προκαταρκτική εξέταση, κυρία Ασπασία Τσαμασίρου, πιθανολογεί ότι η μυστηριώδης εξαφάνιση των φακέλων δεν δημιουργεί κενά ή τυχόν άλλα προβλήματα. Τα ερωτήματα, πάντως, που συνοδεύουν την υπόθεση είναι πολλά…

Zougla.gr