Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Άνθιμος: «Θέλουν να ανατραπεί η κοινωνική ισορροπία της Θράκης»

image1Romfea.gr
Λάβρος ήταν στην ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, στο Πανθρακικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενάντια στο κλείσιμο των Σχολών Αστυνομίας της Θράκης και τη μετατροπή τους σε Κέντρα Κράτησης Παράνομων Μεταναστών.
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:
..Δεν λέμε «όχι» στη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.


Είναι όντως «πρόβλημα». Εμείς, το λέγαμε από παλιά. Τότε, δεν μας άκουγε η Αθήνα, μας αποκαλούσε ρατσιστές και ότι έχουμε ξενοφοβία.
Μα, τα προβλήματα τα λύνουν, δεν τα μεταθέτουν! 
Εμείς δεν λέμε: «διώξτε απ’ εδώ τους λαθρομετανάστες, για όπου αλλού», όχι! Εμείς, θέλουμε να βοηθήσουμε στη λύση του προβλήματος. Να πάρουμε ενεργό ρόλο στη λύση του.
Όμως, οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι, είναι αδελφοί μας, παρά την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. Ακόμα κι όταν πρέπει να τιμωρηθούν για εγκλήματα όπως αυτό στην Πάρο, να τιμωρηθούν με όρους δικαιοσύνης.
Όμως, η χώρα μας δεν είναι τόσο μεγάλη κι ευρύχωρη όσο η καρδιά μας. Χρειάζεται να διορθωθούν οι αμέλειες παρελθόντος και οι λαθρομετανάστες να επιστραφούν στις πατρίδες τους.
Όχι, όμως με επιχείρηση «σκούπα» που σαρώνει «σκουπίδια» και δημιουργεί «σκουπιδότοπους».
Η απόφαση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το λιγώτερο ... βιαστική!
Η Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδ-Θράκης έχει ήδη 2 μεγάλα Κέντρα Κράτησης. Να κατανεμηθούν ανάλογα και σε άλλες Περιφέρειες της Χώρας. Όχι μόνο στη Θράκη!
Ποιά είναι η αντίρρηση και η πικρία μας.
Ότι το όλο σχέδιο εκτυλίχτηκε χωρίς προειδοποίηση. Βέβαια είναι «μυστική επιχείρηση!»  Γι’ αυτό ήρθε ο κ. Δένδιας στον Έβρο μα δεν μας τίμησε με την επισκεψή του.  
Αν το έκαμνε, εμείς θα τον βοηθούσαμε! Έφεραν τους λαθρομετανάστες στις 3 Αστυν. Σχολές μας!
Θυμόμαστε με πόση προσπάθεια έγιναν πριν χρόνια.
Τις καμαρώνουμε για την συμβολική σημασία του στο χώρο μας. Γι’αυτό χτίσαμε τόσο ωραία και άνετα κτίρια. Στο Διδυμότειχο η μακαριστός Νικηφόρος δώρησε το κτίριο, ήταν της Μητροπόλεως, γι’ αυτό το σκοπό.
Γι’ αυτό τις εγκαταστήσαμε μέσα στον ιστό των πόλεών μας, δίπλα στα σπίτια και στα καταστήματά μας.
Τώρα, τί; θα κλείσουν οι Σχολές μας; Θα μετατραπούν σε χώροι κράτησης;
Εξ’ άλλου, δεν πληρούν τους όρους που απαιτεί η κράτηση: δεν έχουν υψηλή περίφραξη, δεν έχουν χώρο για ελεγχόμενο αύλισμό και σιτίζονται στα υπνοδωμάτιά τους. Ποιά Ε.Ε.; Ποιά Ύπατη Αρμοστεία, ποιές ανθρωπιστικές Οργανώσεις θα συμφωνήσουμ με τέτοιες συνθήκες κράτησης ανθρώπων; Όμως, κυρίως ποιά συνείδη θα αποδεχτεί ένα τέτοιο εξευτελισμό;
Κι αν αποδράσουν; αν βλαφτούν ή βλάψουν; Τότε ποιός θα είναι ο ηθικός αυτουργός ;
Γιατί, λοιπόν, τους έφεραν εδώ;  Πρόκειται να επαναπροωθηθούν από τον Έβρο; Αυτό είναι αδύνατο. Ο ποταμόδρομος, όπως τον έλεγαν οι παλαιοί, κατεβάζει 6 εκατ. κυβικά νερό το δευτερόλεπτο!
Άρα, θα παραμείνουν εδώ.
Για να ανατραπει η κοινωνική ισορροπία την οποία έχουμε επιτύχει και λειτουργεί ως μοντέλο για παρόμοιες πολυ-πολιτισμικές συμβιώσεις
Για να δημιουργούν τεράστιας έκτασης κοινωνικών αναταραχών.
Για να καταστραφεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Και έφεραν εδώ νύχτα τους λαθρομετανάστες; Μάλιστα με συνοδεία των Μ.Α.Τ.; Για εμάς τα Μ.Α.Τ.; εναντίον μας; Μα, εμείς είμαστε οι πιο νομοταγείς έλληνες πολίτες (ίσως αυτό είναι η αιτία...).
Για να αποφεύγαμε αυτήν την αποψινή συγκέντρωση, ζητήσαμε να δούμε τον κ. Υπουργό. Δεν μας δέχθηκε ούτε τηλεφωνικά.
Πήγαμε, τότε, και κλείσαμε τη γέφυρα του Νέστου, για να στείλουμε μήνυμα αγωνίας στην Αθήνα. Είδατε πολλές φορές Δεσποτάδες, Περιφερειάρχες και Δημάρχους σε γέφυρες; Όμως, ούτε αυτήν την ενέργειά μας υπολόγισε, ο Υπουργός.
Γι’αυτό πλέον, επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σ’αυτό τον αγώνα.
Πληροφορούμαι ότι ο κ. Δένδιας είναι έντιμος πολιτικός. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Σας θυμίζω, όμως, αυτό που έλεγε ο σοφός εκείνος Παναγιώτης Κανελλόπουλος:  «έντιμος πολιτικός και με μακρόπνοη προοπτική είναι εκείνος που ξέρει να αφουγράζεται 100 φορές και να αλλάζει 100 αποφάσεις του»!
Αυτό ζητάμε από τον κ. Δένδια. Δεν θέλουμε να τον πιέσουμε. Δεν φιλοδοξούμε να τον συμβουλέψουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα πιάσει το σφυγμό μας. Η αλλαγή της απόφασής του θα είναι τιμή για την πολιτική του σταδιοδρομία.
Τί ζητάμε:
 1. Η προσωρινή κράτηση των λαθρομεταναστών εδώ να διαρκέσει το πολύ 1 μήνα.
 2. Να λειτουργήσουν οπωσδήποτε οι 3 Σχολές μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ακόμα κι αν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας πάρει φέτος λιγότερους σπουδαστές.
 3. Τη δουλειά του Frontex να την κάνουν θρακιωτόπουλα, επειδή θα την κάνουν καλύτερα. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ξεσπιτώνονται 1881 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα και να έρχονται στον Έβρο.
Όταν πραγματοποιηθούν τα 3 αυτά αιτήματά μας, τότε, θα συμπαραταχθούμε με την Κυβέρνηση .
Τότε η Επιχείρηση θα είναι όντως «Ξένιος Δίας». Τώρα είναι Επιχείρηση «Μήδεια!».
Τότε, εμείς οι ίδιοι θα δώσουμε στον Υπουργό κ. Δένδια, ιδέες και προτάσεις, καθώς και λύσεις για το πρόβλημα.
Επαναλαμβάνω: να φερθούμε στους ανθρώπους αυτούς, με βάση την Ελληνική αρχοντιά μας και την Ορθόδοξη Παράδοσή μας. να τους φερθούμε όπως αρμόζει σε ανθρώπους, «εικόνες»του Θεού, αδελφούς μας.
Χωρίς, όμως, να πανικοβάλεται ο λαός μας στο ευαίσθητο θρακικό μας διαμέρισμα πού ήδη σηκώνει το Σταυρό του.
Τότε, μόνο τότε η Επιχείρηση αυτή του Κράτους μας θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην Πρωτεύουσα αλλά παντού στην Επικράτεια.
Κλείνοντας να συγχαρώ όλους όσοι είστε εδώ απόψε.
Όσους επιστρέψατε από τα μπάνια σας, όσους αφήσατε τις  ασχολίες σας, όσους ξεπεράσατε τις δυσκολίες σας και με την Ελλάδα στην καρδιά σας είστε εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Μην ξεχνάτε αυτό που είπε ο Θουκυδίδης «όποιος δεν μετέχει στα κοινά της πόλεως, δεν είναι άξιος πολίτης».
 Romfea.gr