Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικανικά καταδρομικά στη Λιβύη μετά την επίθεση

Αμερικανικά καταδρομικά στη Λιβύη μετά την επίθεση  
  Δύο καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ φέρονται, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, να φτάνουν στις ακτές της Λιβύης μετά την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη -ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα οδηγήσει, σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, «ενώπιον της Δικαιοσύνης» τους υπαίτιους της επίθεσης στην οποία έχασε τη ζωή του και ο πρέσβης στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες λεπτομέρειες για την ίδια την επίθεση στο προξενείο έρχονται στο φως, αλλά όσα σημεία παραμένουν ακόμη θολά αφήνουν χώρο για συζητήσεις στις ΗΠΑ πως η «έφοδος» μπορεί να μην ήταν αυθόρμητη.

Όπως ανέφερε το CNN, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τα καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ USS Laboon και USS MacFaul διατάχθηκαν να κατευθυνθούν προς τις λιβυκές ακτές. Το μεν Laboon βρισκόταν κοντά στην Κρήτη όταν έλαβε τις διαταγές να αλλάξει πορεία και το δε MacFaul βρισκόταν κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του Σώματος των Πεζοναυτών θα αναπτυχθεί επίσης στη χώρα. Η Ουάσινγκοτν διέταξε τη μεταφορά του συνόλου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής από την Βεγγάζη στην Τρίπολη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ Μαγκαρίεφ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας χθες το βράδυ στη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.Η ανακοίνωση αναφέρει οτι "Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συνεργασθούμε για να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να εντοπίσουμε τους δράστες της επίθεσης και να τους προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά κατά την εξέλιξη των ερευνών".


Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε επίσης στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με θέμα τις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα του και δήλωσε ότι "η Αίγυπτος οφείλει να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την διασφάλιση των διπλωματικών εγκαταστάσεων και προσωπικού των ΗΠΑ".

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι απορρίπτει τις προσπάθειες για τη δυσφήμηση του ισλάμ, αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ποτέ και οποιαδήποτε δικαιολογία για την άσκηση βίας εναντίον αθώων και για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ".

 onalert.gr