Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νικητές ακόμη και στις ήττες


  ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ

Γιάννης Τσαπουρνιώτης

 

   Είναι δυνατόν να τελειώνει ένας αγώνας μπάσκετ, η ομάδα σου να ηττάται κι εσύ να αισθάνεσαι ότι βγήκε νικήτρια από το παιχνίδι;
Στο παιχνίδι της Β΄ εθνικής, την 16η του Φλεβάρη, ανάμεσα στον Πιερικό Αρχέλαο και το Στρατώνι, παρά την ήττα της ομάδας μας, δεν αποχωρήσαμε στεναχωρημένοι από το γυμναστήριο. 


Σίγουρα καθοριστικοί παράγοντες για την ήττα σε έναν αγώνα είναι τα λάθη, τα άστοχα σουτ, τα χαμένα ριμπάουντ, η ανωτερότητα του αντιπάλου. Αυτά τα στοιχεία τα αξιολογούν οι υπεύθυνοι στο προπονητικό τιμ του συλλόγου. Εμείς ως απλοί φίλαθλοι δεν ειδικευόμαστε και δεν είναι ο ρόλος μας για να αναλύουμε τακτικές, μεθόδους άμυνας και επίθεσης.
Αυτό όμως που παρατηρούμε και οφείλουμε με έπαρση να επισημάνουμε είναι η αγωνιστικότητα των νεαρών καλαθοσφαιριστών του Πιερικού Αρχελάου, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με το Στρατώνι. Οι παίκτες μας δεν παρέδωσαν εύκολα τα όπλα μετά το «βαρύ» αρνητικό σκορ, 41-56, του πρώτου ημιχρόνου. Αντίθετα κατέθεσαν ψυχή και πάλεψαν το παιχνίδι έως το τελευταίο σφύριγμα. ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ. Έδειξαν το ταλέντο τους.
Θα ήταν άδικο για το επίπεδο του συλλόγου να σταθούμε σε διαιτητικά φαλτσοσφυρίγματα, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, και να μην επισημάνουμε την ομορφιά του αγώνα που καθήλωσε την αγωνία μας ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι υγεία για όλους τους φιλάθλους και τους αθλητές να απολαμβάνουν ο καθένας από την πλευρά του τις συγκινήσεις που προσφέρει ο αθλητισμός, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και κάθε ομαδικό άθλημα, όταν οι ηττημένοι χειροκροτούν τους νικητές, όταν ο κόσμος στηρίζει και στις ήττες την ομάδα του, όταν διδάσκουμε στα παιδιά μας τις σωστές αρχές του ευ αγωνίζεσθαι.
Αυτή την στήριξη αξίζει πραγματικά ο Πιερικός Αρχέλαος από όλη την Κατερίνη. Οι παίκτες μας, που κάποιοι από αυτούς είναι ακόμη μαθητές, είναι νικητές σε κάθε παιχνίδι γιατί αγωνίζονται, προσπαθούν, μαθαίνουν, αποκτούν εμπειρίες.
Αυτή την προσπάθεια καμαρώνουμε όλοι μας. Αυτήν την τακτική επικροτούμε στη διοίκηση του συλλόγου. Οι πρωτιές και η αναγνώριση θα έρθουν μέσα από τον κόπο, την επιμονή και την υπομονή όλων όσων θέλουμε να συμμετέχουμε στη λειτουργία της ομάδας. Άλλωστε τα δείγματα στα τμήματα των ακαδημιών είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον.
Αν στη σημερινή κοινωνία μας αναζητούμε αγωνιωδώς πρότυπα για να πορευτούμε, ίσως στον αθλητισμό, στο μπάσκετ, στον Πιερικό Αρχέλαο πρέπει να δείξουμε την ανάλογη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που διαχειρίζονται με επιτυχία την άθληση των νέων μας.
Αν αναζητούμε την πολιτιστική και αθλητική άνθηση στην πόλης μας, που βιώνει τη δική της κρίση, πολίτες και αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αφυπνιστούμε και με πράξεις να συνδράμουμε σε κάθε εγχείρημα που αποβλέπει στην υγεία και στην πρόοδο της κοινωνίας.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης.