Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το δημοψήφισμα στο… χρονοντούλαπο, πάμε για συμφωνία και ανασχηματισμό


  
 
  Συμφωνία- πακέτο μέσα στον Μάιο, για το 2015 και 2016, επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση, βλέποντας ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά, ενώ οι ανάγκες για ρευστότητα γίνονται ιδιαιτέρως πιεστικές. Ουσιαστικά η «ενδιάμεση συμφωνία» παρακάμπτεται και οι συζητήσεις επιταχύνονται με το Brussels Group να... 

κάνει «αγώνα δρόμου», ώστε μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να έχει διαπιστωθεί η απαιτούμενη πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι αλλάζει και ο πολιτικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απορρίφθηκε κατηγορηματικά διά στόματος Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Τώρα έρχεται και η σειρά του δημοψηφίσματος να μπει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ασχέτως αν υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που επιμένουν σε αυτό.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση πήγαινε για ρήξη με τους εταίρους. Και στην περίπτωση αυτή, επειδή δεν έχει τη σχετική λαϊκή εντολή, θα οδηγούνταν σε δημοψήφισμα. Εάν- όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία, το δημοψήφισμα αυτομάτως «καίγεται», καθώς υλοποιείται η θέληση των ψηφοφόρων για σκληρή διαπραγμάτευση και παραμονή στο ευρώ.

Ταυτοχρόνως (και άσχετα με το τι δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις) το δημοψήφισμα θα αποτελούσε μια κίνηση υψηλού κινδύνου, μιας και ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαγόταν. Για παράδειγμα, αν στην πορεία προς αυτό, η έλλειψη ρευστότητας οδηγούσε σε μια –έστω- πρόσκαιρη και ολιγοήμερη καθυστέρηση πληρωμής μισθών και συντάξεων, το πολιτικό κλίμα θα άλλαζε άρδην.

Η πιθανότητα συμφωνίας, έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε (στην Καθημερινή) ότι αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει είναι καλύτερα να αφήσει τη σκυτάλη. Ο Μανώλης Γλέζος έκανε παρέμβαση ζητώντας μην γίνει ούτε βήμα πίσω.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οπότε, όταν η συμφωνία υλοποιηθεί, ο καθένας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει τις όποιες ευθύνες απορρέουν από αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός, τον Ιούνιο, που θα είναι ο μήνας έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας- πακέτο, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η πιθανότητα να υπάρξει και τότε μια διελκυστίνδα για τις πολιτικές που θα κληθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει, θεωρείται καταστροφική. Επιπροσθέτως, θεωρείται ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που έχουν υλοποιήσει το έργο τους (Γ. Βαρουφάκης) ή έχουν τηρήσει μεγάλες αποστάσεις από επιλογές (Γ. Πανούσης) ή έχουν προκαλέσει με επιλογές τους. Προέχει όμως η συμφωνία…  

http://newpost.gr/post/460061/to-dhmopshfisma-sto-hellip-xronontoylapo-pame-gia-symfwnia-kai-anasxhmatismo