Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Φράγκος κατά Φίλη:”Να επιστρέψει στην εφημερίδα του και να τα γράφει εκεί αυτά που λέει για την Γενοκτονία των Ποντίων”


Διαβάστε όλα όσα είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος και Επίτιμος Α/ΓΕΣ έλαβε θέση για το χθεσινό ατόπημα του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη και είπε χαρακτηριστικά “Ας επιστρέψει αν θέλει στην εφημερίδα του να τα γράφει εκεί αυτά” με αφορμή τις περιβόητες δηλώσεις του περί ποντιακής γενοκτονίας Ο... 

στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας με δηλώσεις του στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» έβγαλε στη σέντρα τον νυν υπουργό Παιδείας που πλέον μετατρέπεται σε μεγάλο “βαρίδι” για την κυβέρνηση.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Όταν είσαι σε μια υπεύθυνη θέση, όπως είναι αυτή του Υπουργού, τα περί προσωπικών θέσεων και την όποια ιδεοληψία σου τα αφήνεις κατά μέρους. Την δε επίκληση του όρου επιστημονικό την αμφισβητώ. Δεν θα πω ότι είναι υπουργός δίχως δίπλωμα ΑΕΙ. Δεν είναι ούτε καθ’ ύλην αρμόδιος ως επιστήμων. Ας επιστρέψει αν θέλει στην εφημερίδα του να τα γράφει εκεί αυτά. Το 1994 με απόλυτη πλειοψηφία αναγνώρισε την ποντιακή γενοκτονία. Αν και εδώ υπάρχει μια αδικία. Έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι ανατολικοθρακιώτες και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Έπρεπε να αναφερθεί ως γενοκτονία των Ελλήνων της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έγινε από τους Νεότουρκους που εκφράζονται σήμερα από τους Κεμαλιστές. Από τη στιγμή που η γενοκτονία αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και άλλα κοινοβούλια και διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορεί να λέει ο Φίλης αυτά τα πράγματα».

Για το αν πρέπει να παραιτηθεί: «Ο ίδιος ο κ. Φίλης ας κρίνει αν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Ας κάνει ενδοσκόπηση μέσα του και μετά ας κρίνει αν μετά από όσα είπε μπορεί να παραμείνει. Από εκεί και πέρα, καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο έλληνας πρωθυπουργός» Kαι όμως ο Ν.Φίλης βρήκε…σύμμαχο στην συνήθη “ύποπτη” Μαρία Ρεπούση.

«Τι δουλειά έχουν τα κοινοβούλια να αποφαίνονται για το παρελθόν; Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, διότι τα εθνικά κοινοβούλια -δεν μιλάω για τα διεθνή φόρα, ούτε για τον ΟΗΕ-, δεν έχουν δουλειά να αποφαίνονται για το ιστορικό παρελθόν. Υπάρχει η ιστορική επιστήμη η οποία ερευνά, συμπληρώνεται, αλλάζει μέσα στα χρόνια και έχει να κάνει με τη διατήρηση του ιστορικού παρελθόντος, δηλαδή με το να το καθιστά κάθε φορά ζωντανό. Το πρώτο λάθος -κατά την άποψή μου-, βρίσκεται εκεί», δήλωσε η καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Ρεπούση «Τα εθνικά κοινοβούλια προχώρησαν και όχι μόνον αποφαίνονται για το παρελθόν, χαρακτηρίζουν τι έγινε και τι δεν έγινε, αλλά έχουν ψηφίσει και νόμους που ποινικοποιούν την αντίθετη άποψη. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» είπε η κυρία Ρεπούση μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Κάθε φορά, υπάρχει μια άποψη ανάμεσα σε πολύ προοδευτικούς πολίτες, όσον αφορά το θέμα του timing, το “ήταν ανάγκη τώρα να το θέσει;”. Το έθεσε ο άνθρωπος. Είχε γράψει παλιότερα κάποιο κείμενο στην εφημερίδα, ρωτήθηκε επ’ αυτού και δεν το αρνήθηκε» είπε αναφερόμενη στον Νίκο Φίλη και συνέχισε λέγοντας πως «με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο διάλογος που πρέπει να ανοίξει σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι τι έγινε και τι δεν έγινε στον Πόντο, αλλά πώς η Δημοκρατία, η σημερινή ελληνική Δημοκρατία, επιτρέπει το μακρύ χέρι της πολιτικής πάνω στην επιστήμη και τους επιστήμονες, αλλά και στους πολιτικούς που ενδεχομένως στηρίζονται σε μια ιστορική άποψη, την οποία αποδέχονται και εκφράζουν δημόσια».