Χαβίτς, ένα νόστιμο χειμωνιάτικο ποντιακό φαγητό με φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι (στα τουρκικά: μαμίς)
Υλικά
Υλικά
•
1 φλιτζάνι φούρνικο αλεύρι
• 4 φλιτζάνια νερό
• 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
• Λίγο αλάτι.
• 4 φλιτζάνια νερό
• 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
• Λίγο αλάτι.
Η λέξη “φούρνικον”, προέρχεται
απ’ το ποντιακό ουσιαστικό Φουρνίν, που σημαίνει φούρνος. Φούρνικο: δηλαδή
ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.
Εάν
χρησιμοποιήσετε απλό καλαμποκάλευρο, πρώτα να το καβουρδίσετε ελαφρά, σκέτο
χωρίς λάδι ή βούτυρο.
Εκτέλεση
•
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, έως ότου ξανθαίνει.
Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
•
Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει)
ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη
σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.
•
Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει ακόμα 1-2 λεπτά.
•
Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό.
•
Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο γιαούρτι στραγγιστό ή
μικρούς κύβους κασέρι.
Θόδωρος
Δημητριάδης