Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Αρνί Μπογάνα



Η Μπογάνα είναι παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας με Αρνί, ολόκληρες πατάτες μικρές και ντομάτες. Αυτό που κάνει τη διαφορά από τα άλλα ψητά είναι το φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο που του δίνει την υπέροχη γεύση του.

Η... 
 
   
  

 
 
 
μπογάνα ή μπουγάνα είναι η γάστρα με το καπάκι που μπαίνει στη χόβολη.

Παραδοσιακά το φαγητό αυτό γινόταν στον ξυλόφουρνο ή στο τζάκι και έβαζαν θράκα πάνω από το καπάκι και γύρω από την μπογάνα. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι ξυλόφουρνο ένας εύκολος τρόπος να προσομοιώσουμε τη μέθοδο αυτή, είναι να καλύψουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και να το σιγοψήσουμε στο φούρνο μας.

Όταν θα αγοράσετε το αρνί, ζητείστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει και μπόλια εάν ήδη δεν έχει πάνω.

Αρχικά, βάλτε τη μεριά με την μπόλια πρώτα προς τα κάτω και όταν το ξεσκεπάσετε και το γυρίσετε η μπόλια έρχεται από πάνω και όταν λιώνει, ποτίζει το κρέας δίνοντάς του υπέροχη γεύση και τραγανή υφή.


Χρήσιμες Συμβουλές:

Αντί για αρνί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατσίκι.

Αντί για μικρές πατάτες μπορείτε να κόψετε τη μεγάλη πατάτα σε μεγάλα κομμάτια.

Οι πατάτες με τη φλούδα εκτός του ότι έχουν πιο πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, κλπ., έχουν και ωραία γεύση. Εάν όμως δεν σας αρέσει η φλούδα, μπορείτε να τις καθαρίσετε, τρίβοντας τις καλά με το σφουγγάρι και αφαιρώντας τυχόν σημάδια που ίσως να έχουν.

Αντί για ντοματίνια, μπορείτε να βάλετε ντομάτες γινωμένες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια ή μόνο ντομάτα κονκασέ.

Ο παραδοσιακός τρόπος που ψήνεται το φαγητό αυτό είναι μόνο με αιγοπρόβειο βούτυρο, που όντως δίνει υπέροχη γεύση αλλά και πολλή χοληστερόλη. Για να μειώσουμε λοιπόν τη χοληστερόλη βάζουμε λιγότερο βούτυρο και πιο πολύ ελαιόλαδο.

Για μεγαλύτερο αρνί ή κατσίκι καλύτερα να το αφήσετε μισή ώρα παραπάνω πριν βγάλετε το αλουμινόχαρτο.

Το κρέας θα γίνει λουκούμι και θα είναι ζουμερό από μέσα και τραγανό απ’ έξω. Οι ψητές πατάτες και τα ντοματίνια επίσης έχουν απίθανη γεύση!


Μπογάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 minutes
Χρόνος μαγειρέματος: 3 hours
Μερίδες: 5 - 6

Υλικά:
1.500 γρ μπούτι από αρνί γάλακτος
1.500 γρ πατάτες μικρές ολόκληρες (κατάλληλες για φούρνο)
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουτί ντομάτες κονκασέ (200 γρ.)
10 ντοματίνια
1 κουταλιά αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ρίγανη
3 – 4 κλωναράκια δενδρολίβανο
2 λεμόνια ζουμερά (1/2 κούπα χυμό λεμονιού)
Αλάτι
100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα νερό


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το αλουμινόχαρτο για να σκεπάσουμε το ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο Κελσίου.
Χαράσσουμε τις πατατούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Πλένουμε το αρνί και τρυπάμε το μπούτι σε δύο σημεία και βάζουμε μέσα το σκόρο.
Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και ρίχνουμε ρίγανη.
Κάνουμε το ίδιο και με τις πατάτες.
Τοποθετούμε το αρνί στο κέντρο του ταψιού και βάζουμε τις πατάτες γύρω από το αρνί.
Προσθέτουμε το μισό κουτί ντομάτας κονκασέ, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το νερό.
Βάζουμε τα ντοματίνια στα κενά σημεία καθώς και το δενδρολίβανο.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα πρώτα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κρέας για 2 ½ ώρες.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά (προσοχή στους υδρατμούς) και γυρίζουμε το κρέας και τις πατάτες.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου για μισή ώρα.

Σημείωση: Ξέρουμε ότι τα Ελληνικά αμνοερίφια είναι ανωτέρας ποιότητας γιαυτό τα προτιμάμε. Όπως ίσως θα ξέρετε ήδη τα Ελληνικά κρέατα έχουν μια μπλε σφραγίδα για να ξεχωρίζουν από τα εισαγόμενα που φέρουν καφέ σφραγίδα.