Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Μάθετε από τα Οπτικά Ανδρεάδη για τη Βρεφική όραση και τα πρώτα στάδια της



Το οπτικό σύστημα των νεογέννητων χρειάζεται αρκετούς μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως. Η ανάπτυξη της ξεκινάει μέσα στην κοιλιά.

Η διατροφή είναι από τους πρώτους παράγοντες που επιρρεάζει την ανάπτυξη του μωρού και φυσικά την όρασή του, έτσι θα πρέπει να ακολουθείτε τις... 

 
 
 
 
 
 
οδηγίες του γυναικολόγου σας σχετικά με τα διατροφικά στοιχεία που πρέπει να παίρνετε, όπως και τι πρέπει να αποφεύγετε( όπως αλκοόλ, κάπνισμα, διάφορα φάρμακα).

Κατά γέννηση και στη 1η βδομάδα τους τα μωρά δεν διακρίνουν πολλές λεπτομέρειες. Ο κόσμος τους είναι σε αποχρώσεις του γκρι. Τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Σε μερικές μέρες τα νεογέννητα προτιμούν να κοιτούν την εικόνα της μητέρας τους. Έρευνες δείχνουν πως αυτό γίνεται γιατί προτιμούν να παρατηρούν τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το περίγραμμα των μαλλιών. Για αυτό είναι και σημαντικό να μην αλλάζετε την εμφάνισή σας, ή τα μαλλιά σας κατά αυτή την περίοδο ώστε το βρέφος να μπορεί να αλληλεπιδρά μαζί σας.



Kατά τον 1ο μήνα, τα μάτια του μωρού σας δεν είναι τόσο ευαίσθητα στο φως όσο ενός ενήλικα.
Για να καταλάβει ένα μωρό την ύπαρξη φωτός χρειάζεται 50 φορές παραπάνω ένταση απ΄οτι θα χρειαζόταν ένας ενήλικας. Άρα είναι καλό να αφήσετε κάποιου είδους φωτισμού στο δωμάτιο του μικρού τον 1ο μήνα, ώστε να μην περπατάτε και σεις μέσα στο σκοτάδι όταν θέλετε να το ελέγξετε.
Μετά την 1η βδομάδα το μωρό αρχίζει να διακρίνει χρώματα ,όπως το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο.
Μην αγχωθείτε εάν δείτε το μωρό σας κάποιες φορές τα ματάκι του να «φεύγει» προς τα έξω ή προς τα μέσα. Στους πρώτους δύο μήνες δεν υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο οφθαλμών. Βέβαια εάν παρατηρήσετε μεγάλη εκτροπή του ματιού και συνεχόμενη ,τότε απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας
Για να βοηθήσετε το μωρό σας στην όρασή του, διακοσμήσετε το δωμάτιο του με έντονα χρώματα και διαφορετικά μεταξύ τους με αρκετές αντιθέσεις σε χρώμα και σχήματα.  



Από τον 2ο με 3ο μήνα ζωής τους αρκετές αλλαγές συμβαίνουν στην όρασή του. Αποκτούν μεγαλύτερη ευκρίνεια και φαίνεται ότι τα δύο μάτια συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.
Το παιδί σας πρέπει να ακολουθεί μετακινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του και θα προσπαθεί να τα πιάσει. Εστιάζει σε πολύ κοντινά αντικείμενα. Επίσης σε αυτό το στάδιο τα μωρά μαθαίνουν πώς να μετακινούν το βλέμμα τους παρατηρώντας κάποια αντικείμενα χωρίς να μετακινούν το κεφαλάκι τους. Τα μάτια τους γίνονται πιο ευαίσθητα στην ένταση του φωτός. Έτσι στους 3 μήνες πρέπει να χαμηλώνεται το φως στου δωματίου για τον ύπνο τους.
Για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της οράσεως του αυτούς τους μήνες μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Να προσθέτετε νέα αντικείμενα στον χώρο του , ή να αλλάζετε την θέση της κούνιας του
- Να μιλάτε στο μωρό σας όσο το έχετε αγκαλιά και περπατάτε στο δωμάτιο του
- Να έχετε ένα βραδινό φως ακόμα την νύχτα , ώστε να υπάρχει ένα φωτεινό ερέθισμα όταν είναι ξύπνιο.

Από τον 4ο με 6ο μήνα το μωρό σας παρακολουθεί πιο καλά αντικείμενα από μπροστά του. Η οπτική του οξύτητα βελτιώνεται παρά πολύ, ώστε στους 6 μήνες να φτάσει 8/10.  



 
H αντίληψη χρωμάτων είναι παρόμοια ενός ενήλικα. Επίσης έχουν και καλύτερη συνεργασία μεταξύ της όρασής τους και της κίνησης των χεριών τους. Kατά τον 6ο μήνα πρέπει να γίνει και η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση του μωρού από ειδικό παιδοφθαλμίατρο

Θα έχετε προσέξει πως από τον 7ο με 12ο μήνα το μωρό είναι πιο κινητικό, μπουσουλάει και διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι έχει και περισσότερα οπτικά ερεθίσματα.
Μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα την απόσταση από διάφορα αντικείμενα και είναι πιο ικανό να αρπάζει διάφορα πράγματα και να τα πετάει. Σε αυτή την περίοδο αποκτά καλύτερη αντίληψη για το σώμα του και πώς να συνεργάζεται η όραση και οι κινήσεις του. Βέβαια χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς για τυχόν τραυματισμούς μιας και το μωράκι γίνεται πιο δραστήριο.
Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο συμβαίνει αυτή την περίοδο. Τα ματάκια του αλλάζουν χρώμα. 


Τα μωρά γεννιούνται με μπλε χρώμα ματιών, αυτό συμβαίνει γιατί οι χρωστικές της ίριδος δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένες. Με την πάροδο του χρόνου σκούρες χρωστικές αναπτύσσονται και έτσι αλλάζει το χρώμα των ματιών. Για να βοηθήσετε το μωρό αυτή την περίοδο αφήστε το στο δάπεδο και να το ενθαρρύνετε να μπουσουλάει και να πιάνει αντικείμενα. Τοποθετήστε ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα ώστε να προσπαθεί να το πιάσει. Επίσης πολλά και διάφορα παιχνίδια γύρω του!

Μετά το 1ο χρόνο η εστίαση , η αντίληψη βάθους, η αντίληψη χρωμάτων, η κινητικότητα των οφθαλμών αναπτύσσονται συνεχώς. Τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος κοιτώντας και ακούγοντας. Αναγνωρίζουν γνώριμα πρόσωπα και εικόνες σε βιβλία, επίσης μπορούν να πιάσουν τους μαρκαδόρους ή τα μολύβια.

πηγή lenshop.gr

https://lenshop.gr/post/113-brefiki-orasi-kai-ta-prota-stadia-lenshop

--
Marianna Stougiannidou
st0ugi @Freenode
http://en.opensuse.org/User:St0ugi