Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ


Μετά τις χθεσινές παράνομες (26/07) κατεδαφίσεις στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας του οποίου ηγείται η Mirela Kumbaro Furxhi, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνεται αυτών, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του αλβανικού Υπ. Πολιτισμού, δεν απαντάται κανένα από τα ζητήματα παραβίασης της νομιμότητας που θέσαμε, αντίθετα ανακύπτουν νέα θέματα που αφορούν την σκοπιμότητα και την υποκίνηση των κατεδαφίσεων.

Δεν...




γίνεται καμία αναφορά στους λόγους που επέβαλλαν οι κατεδαφίσεις να γίνουν τόσο βιαστικά, ενώ στην προσπάθεια υπεράσπισης της διαδικασίας, η ανακοίνωση αναφέρεται στην τοπική εξουσία ως έχουσα πλήρη γνώση και απολύτως σύμφωνη με αυτήν.

Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση περί νομιμότητας της διαδικασίας, τονίζουμε ότι (πέραν της εκκρεμοδικίας και της απαγόρευσης οικοδομικών εργασιών από 25 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) :

Κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν έχει δεχθεί ούτε έχει λάβει την αποζημίωση.

Το ξενοδοχείο που κατεδαφίστηκε, έχει εγγραφεί με την διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το πραγματικό του εμβαδό, 890 m2. Η υπουργική απόφαση κατεδάφισης, αναγράφει μόνο 160 m2 και η αποζημίωση έχει υπολογιστεί κατ’ αναλογία μόνο των 160 m2. Τελικά κατεδαφίστηκαν τα 890 m2 και όχι τα 160 που αναγράφονται στην απόφαση.

Τα συνεργεία που προχώρησαν στις κατεδαφίσεις, δεν είχαν δικαστική απόφαση εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης ως όφειλαν.

Σήμερα στις 10.00 π.μ., οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν μήνυση κατά του διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά του Υπεύθυνου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτισμού Αυλώνα, Agim Haxhiraj, κατά της διευθύντριας του IKMT (Εθνική Διεύθυνση Προστασίας της γης), Dallendyshe Bici και κατά της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Elira Kokona.

Ο Agim Haxhiraj, υπεύθυνος του υπουργείου για την Περιφέρεια Αυλώνα, διώχθηκε το μεσημέρι από την υπηρεσία.

Επισυνάπτεται φωτογραφία του ενός από τα κατεδαφισμένα κτίρια, ληφθείσα το 1954. Το κτίριο κτίστηκε το 1936 και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο του έργου για την «διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε αυτήν την περιοχή».

ΧΙΜΑΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΙΜΑΡΑΣ
Πηγή: Himara.gr