Ριγκατόνι 4 τυριά...
- Υλικά συνταγής
- υλικά για τα ζυμαρικά
- 500γρ. ριγκατόνι (ένα πακέτο)
- νερό (5L για το βράσιμο)
- 50γρ. αλάτι (μία χούφτα)
- 90γρ. πεκορίνοΙταλικό τυρί, από γάλα προβάτου. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη pecora που σημαίνει πρόβατο. Υπάρχουν 4 ποικιλίες (ρομάνο (romano), σάρντο (sardo), τοσκάνο (toscano), σισιλιάνο (siciliano)) και ανήκουν και οι 4 στα προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). τριμμένο
- 90γρ. ρικόταΙταλικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλο αγελαδινό ή πρόβειο. Το τυρόγαλο ζεσταίνεται 2 φορές κατά τη διάρκεια παρασκευής του τυριού. τριμμένη
- 90γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 90γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε κυβάκια
- 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα στη φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
- Στραγγίζουμε, κρατώντας όμως ένα ποτήρι από το νερό τους,στον αναγραφόμενο χρόνο βρασίματος (να είναι αλ ντεντε).
- Ανακατεύουμε τα τυριά σ' ένα μπολ.
- Στην κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες η κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα ριγκατόνι και 4 -5 κουταλιές νερό από αυτό που τα βράσαμε και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα τυριά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για δύο λεπτά για να δέσουν τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.