Αξιότιμοι κκ blogger & αναγνώστες του "lefteria"
Στην ανάρτηση που αναφέρεται στην καθιέρωση του "Οκ" (10/3/2019), ορίζεται ότι προέρχεται από το ανορθόγραφο "All Correct " δηλαδή απο το "Οll Korrect", άρα ΟΚ.
Η...
Στην ανάρτηση που αναφέρεται στην καθιέρωση του "Οκ" (10/3/2019), ορίζεται ότι προέρχεται από το ανορθόγραφο "All Correct " δηλαδή απο το "Οll Korrect", άρα ΟΚ.
Η...
άποψη αυτή είναι λανθασμένη ή διαστρεβλωμένη και πολύ απλοϊκή.
Τίθεται το βασικό ερώτημα, για ποιο λόγο να επινοηθεί ή σπουδαία έννοια και τέχνη της συντομογραφίας για δύο λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται συχνά στον γραπτό λόγο, ενώ είναι μία φράση που χρησιμοποιείται κύρια στον προφορικό και στα σύντομα μηνύματα.
Η αλήθεια είναι η εξής
Όσοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο Όπλο των Διαβιβάσεων του ΝΑΤΟ και είναι χειριστές Ασυρμάτων, Τηλετύπων ή άλλων συσκευών επικοινωνίας, ανεξάρτητα της εθνικότητας, γνωρίζουν ότι
-όταν αρχίζει το πρωί η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών εκπομπής το πρώτο μήνυμα που ανταλλάσουν είναι το "klm" δηλαδή το ΚΑΛΗΜΕΡΑ
-όταν το βράδυ κλείνουν οι σταθμοί αποστέλλουν το "kln" δηλαδή το ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
-όταν ολοκληρώνεται επιτυχώς η αποστολή ή λήψη μηνύματος "οκ" δηλαδή το ΟΛΑ ΚΑΛΑ
-όταν γίνεται αποστολή μη κρυπτογραφημένου μηνύματος "aerrrr..." δηλαδή ΣΤΕΛΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
και πολλά άλλα.
Η εξήγηση για όλα αυτά είναι η εξής.
Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί Έλληνες στρατιώτες πήγαν στην Μέση Ανατολή για να συνεχίσουν τον πόλεμο μαζί με τους συμμάχους, σαν τακτικός στρατός.
Οι Έλληνες διαβιβαστές αντεληφθήκαν την αξία της συντομογραφίας (και αυτό αναδεικνύεται στις σημερινές επικοινωνίες στα emails, στα SMS) εφηύραν και υιοθέτησαν ένα κώδικα με τον οποίο κέρδιζαν χρόνο και ταχύτητα εκπομπής μηνύματος.
Αυτή η εφεύρεση πέρασε στον Αγγλικό Στρατό, μετά το υιοθέτησε το ΝΑΤΟ, τον οποίο χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα και τέλος πέρασε στη καθομιλουμένη μόνο το "Οκ"
Η ανάρτηση αυτή γίνεται χάριν της αλήθειας
Με απόλυτη εκτίμηση
Τάσος Γκρέμος