Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Πως ο γονιός θα ωθήσει το παιδί του να διαβάζει βιβλία - Απαραίτητη η ανάμειξη των γονιών και άλλων ενηλίκων


Τα βιβλία πρέπει να πρωταγωνιστούν στη ζωή των παιδιών, ακόμα και από την κούνια τους. Η ελεύθερη χρήση των βιβλίων αυξάνει αφάνταστα τις ευκαιρίες του παιδιού να γίνει ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Ωστόσο... 

 
 
 
 
 
είναι απαραίτητη η ανάμειξη των γονιών και άλλων ενηλίκων. Χωρίς τη βοήθεια του ένα μωρό ή μικρό παιδί δεν έχει καμία ελπίδα να ανακαλύψει τα βιβλία, να ξεκινήσει αυτή τη μοναδική σχέση με τις τυπωμένες λέξεις που ο ώριμος αναγνώστης ξέρει και τα αγαπάει.

Η βοήθεια και η συμμετοχή των γονιών, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τα βιβλία, δεν είναι αναγκαστικά άλλο ένα βαρύ ή βαρετό καθήκον. Τα σημερινά παιδικά βιβλία είναι αντικείμενα ομορφιάς και ευχαρίστησης.

«Σύμμαχος» των γονέων τα παιδικά βιβλία

Ο ενήλικος που έχει πειστεί ότι πρέπει να τα μοιράζεται με τα παιδιά,
  • έχει χαρίσει στον εαυτό του το «κλειδί» για διασκέδαση και
  • επιπλέον την ευκαιρία να μένει σε διαρκή επαφή με τα παιδιά του, ιδιαίτερα στα χρόνια αυτά που ο εγκέφαλος τους αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα.
Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με τα βιβλία, σαν βοηθός των γονιών να καθιερώσουν και να συντηρούν μια σχέση με ένα παιδί. Η επίδραση του βιβλίου απλώνεται πέρα από το τυχόν εξώφυλλο του και εισβάλλει σε κάθε πλευρά της ζωής.

Γονείς και παιδιά που μοιράζονται βιβλία, χαίρονται το ίδιο πλαίσιο αναφοράς, συσχετίζουν επεισόδια καθημερινής ζωής με καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα από τα βιβλία που απολαύσανε μαζί και χαίρονται αυτή τη ταύτιση απόψεων και συναισθημάτων.


Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»